GELECEĞİMİZİN EN ÖNEMLİ YATIRIMI

GELECEĞİMİZİN EN ÖNEMLİ YATIRIMI

27 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

 ENERJİ TASARRUFU

Enerji tüketiminin hızla arttığı günümüz Dünyasında, enerji tasarrufu hem doğal kaynakların korunması hem de yaşam konforunu azaltmadan ve maliyetlerin düşürülmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Enerji tasarrufu alanında en etkili yöntemlerden biri yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmek. Güneş enerjisi buna en iyi örneklerden. Dünyanın neredeyse birçok ülkesinde hemen hemen her evde güneş enerjisi kullanılıyor. Enerji kaynaklarını daha adil kullanmak sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmek adına büyük önem taşıyor.

 

Dünya çapında yürütülen çalışmalarda, motorlu taşıtların kullanımını azaltmak amacıyla toplu taşımacılık alanında yenilikçi projeler hayata geçiriliyor, şehirlere bisiklet yolları kurularak bireyler daha sağlıklı ve karbon ayak izi bırakmayan bir hayata yönlendiriliyor.

 

Var olan enerji kaynaklarını bilinçli kullanarak alternatif enerji kaynakları yaratmak adına çalışmalar yapılıyor. Belediyeler, sivil toplum örgütleri, sosyal medyada yapılan farkındalık çalışmaları burada ön plana çıkıyor. Cam, kağıt, sıvı yağlar ve plastiklerin geri dönüşümü toplumumuzda yeterince bilinçli olarak geri dönüşüme kazandırılamıyor. Çöpten enerji üretmek adına yapılan çalışmalar ülkemiz dahil olmak üzere dünyanın birçok noktasında farkındalık çalışmalarıyla sürdürülüyor. Basın yayın organlarının da desteğiyle sürdürülen bilinçlendirme çalışmalarını 7’den 70’e herkese göre kamuoyu oluşturularak yaygınlaştırılıyor.

 

Daha az enerji tüketmek adına dikkat çekilmesi gereken bir başka husus ise daha az elektronik eşya kullanmak. Çoğumuzun hala alışkanlık haline getiremediği gibi kullanmadığımız elektroniklerin fişini çekme, bilinçlendirme çalışmalarının içinde yer alıyor.

 

İnşaat sektöründe akıllı evlerin gelişmiş yalıtım ve ısıtma sistemleri de enerji tasarrufunda etkin rol alıyor.

 

Başta kurumlar olmak üzere işyerleri daha az enerji tüketmek adına üstlerine düşen görevleri yerine getiriyor.

 

RAKAMLARLA ENERJİ TASARRUFU

 

  • Evinizde su kaçağı olan boruları tamir ederek, dişinizi fırçalarken ya da traş olurken kullanmadığınızda musluğu kapatarak her seferinde 15 litreye kadar su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Duş sürenizi birkaç dakika azaltarak sudan %30 tasarruf edebilirsiniz.
  • Televizyon gibi cihazlarınızı tamamen kapatarak %5 elektrik tasarrufu elde edebilirsiniz.
  • Facebook’taki tüm kullanıcılar duş sürelerini sadece 1 dakika kısaltarak, yılda 1.136.364 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar su tasarrufu sağlayabiliriz.
  • Dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatarak 11 litre, yiyecekleri ve bulaşıkları su dolu bir kapta yıkayarak her seferinde 14 litre, yılda ise 40 ton su tasarrufu sağlayabiliriz.
  • Tüm Twitter kullanıcıları bilgisayarlarını günde 1 saat fazla kapalı tutarak, her yıl 9128 arabanın yollardan alınmasına eşdeğer enerji tasarrufu sağlayabilir.
  • Kışın evimizin sıcaklığını 1 derece azaltarak % 5-7; evimizdeki tüm ampülleri enerji tasarruflu ampüllerle değiştirerek %80; beyaz eşyalarda A sınıfı olanları tercih ederek %60 enerji tasarrufu sağlayabiliriz.