Antalya Kadın Futbol Takımı

Antalya Kadın Futbol Takımı

3 Haziran 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

 

 

FUTBOL SAHALARINDA KADINLARIN SESİ YÜKSELİYOR

 

Ümit Karan Futbol Akademi Kadın Futbol Takımı Antalya’da çalışmalarına başlıyor. Yeni sezonda lig’deki yerini almak isteyen takım kaptanı Özge İn Pınar ile kadın futbol takımı hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

 

*Kadın Futbol Takımı ne zaman kuruldu?

Öncelikle biz Konyaaltı ilk öğretim okulunda başladık. Yaklaşık 1 yıl liglere girdik. Okul sporları adı altında çıktık. Sonra Zeytinköy’de maçlara gidip-gelirken diğer takımın kulüp başkanı ile tanıştım kendisi bir kız takımı kurmak istediğinden bahsetti. Kendimde uzun yıllar İzmir’de futbol oynadım. Normal’de hakemlik yapıyordum. Hakemliği bıraktım antrenörlüğe geçtim. Kızımda da futbol’u çok sevdiği için birlikte yapalım diye. O dönem okul takımını bitirdik, klübe başladık alt yapıda idmanlara başladık 5 yılın ardından Ümit Karan Akademi Kadın Futbol Takımı olarak spor hayatımıza devam edeceğiz.

 

*Çoğu kadın futbola karşı ilgisizdir hatta terimlerini bile anlamazken siz gerçek anlamda futbol takımının da liglerde oynuyorsunuz. Bu ilgi nasıl oldu?

 

Türkiye’de futbol’a sadece erkek egemenliğinde üstün olan bir branş gibi görülüyor ama aslında öyle değil. Günümüzde o kadar çok futbol oynayan ve oynamak isteyen kız var ki. Özellikle doğu’da binlerce kızımız var aileleri izin vermiyor. Artık bunu atlattık bu dönemlerde aileler arıyor bizi çocuğum futbol oynamak istiyor ne yapabilirim diye. Futbol artık tamamen erkek egemenliğinde bir spor değil kadın takımlarının artış gösterdiği günümüzde daha çok ön planda olacak bir spor diye düşünüyorum. Futbol’a yurtdışında daha çok önem veriliyor.

 

*Peki futbol sert bir spor. Kadınlar daha hassas, narin yapıda sakatlanma olaylarında zorlanmıyor musunuz?

Aslında değil biz ona göre idman programları hazırlıyoruz, ona göre güçlendiriyoruz. Programları doğru ayarladığınız sürece erkek gücü kadar gücümüz oluyor. Orta sahadan gol atacak kadar yetenekli sporcularımız var. Erkek güçlü yapar diye bir mantık yok. Kızlarımız, kadınlarımız daha güçlü bence.

 

*Haftada kaç gün idman yapıyorsunuz?

 

Hafta içi 3 gün hafta sonları da Pazar günleri maçımız oluyor Cumartesi günleri idman yapıyoruz. Şimdi yine hafta içi ve hafta sonu idmanlarımızla devam edeceğiz. Genelde ilk idmanlar kuvvet idmanı oluyor. Kondisyon yapıyoruz. Normal erkek takımları nasıl idman yapıyorsa bizde aynı şekilde idman yapıyoruz.

 

*Yeni sezona Ümit Karan ile anlaştınız. Yeni bir isimle yola çıkacaksınız ve önemli bir isim bu konuda neler söylemek istersiniz?

 

Ümit Karan Futbol Akademisi Antalya Şube koordinatörü Umut Bey bize ulaştı. Onlarında ilgisini çekmiş bizim içinde çok güzel bir şey oldu. Türkiye’de ilk olacak ünlü bir futbolcunun kızlar futbol takımı kurması. Umarım diğer illerdeki takımlara da örnek olur. Mesela yabancı ülkelerde kadın takımı olma zorunluluğu var. UEFA olarak bu konuda Türkiye’ye de bu konuda ısrar etmişler.  Eğer ki büyük takımların kadın takımı kurma zorunluluğu çıkarsa kadın ligleri için  çok iyi olacak. O zaman bizde Antalyaspor olarak Ümit Karan ile devam etmiş oluruz çok daha güzel olur.

 

 

 

*Türkiye’de kadın futbol takımı başka illerimiz de de var mı?

 

Yabancı ülkelerde kadın futbol takımı olma zorunluluğu var. Ülkemizde de farklı yerlerde kadın futbol takımları bulunuyor. 83 adet 3. Lig takımı var 14 tane 2. Lig 13 tane de 1. Lig’de oynayan takımlar var. Doğu’da Ege bölgesinde, Karadeniz’de her ilke kadın futbol takımı mevcut.

 

 

*Takım kaç yaş grubundan oluşuyor?

3.Lig’de oynayan en az yaş grubu 2004’lü bu yıl. 2004’den en üst yaş grubuna göre oynatabiliyorsun lisansı varsa. 2003-2002-2001 alt yaş grubu olarak geçiyor. Onlardan da 5 tane futbolcu ya yedek klübe de ya da zorunlu oynatmak zorundasınız federasyon kurallarına göre. Zaten bizim yaş kategorimizde öyle 2004-2005- ve şuan 2007’liler var. Ama 3. Lig’de oynamasalar da yıldız kızlarda, gen. Kızlarda oynayabiliyorlar şuan için kendilerini geliştirip antremanlara katılabiliyorlar.

 

*Takımda meslek sahibi olan var mı yoksa öğrenci mi?

 

Çoğu öğrenci, besyo okuyan da var. Takımda kazananlarda var. Bizde oynayıp Besyo kazananlar oluyor. Hem okuyorlar hem de futbol oynamış oluyorlar.

 

*Erkek Futbol Takımları ve aileler maçlarınızı destekliyor mu?

 

Evet ailelerimiz özellikler anneler deplasmanda bile geliyorlar. Erkek takımlar da destekliyor. Aileler kızlardan daha çok heyecanlanıyor. Geçen yıllarda 8 Mart Dünya Kadınlar gününde tüm annelere forma giydirmiştik. Kadınlara karşı anneleriyle maç etkinliği yaptık oldukça eğlenceli ve güzel oldu. Çok destekliyorlar onlar olmasa olmazdı. İdmanlarımız akşam saatlerinde oluyor okuldan sonra çocuklar eve geç gidiyorlar onların desteği, izni olmasa olmazdı. Böylelikle çocukların hem sosyal hayatı olmuş oluyor hem de kötü alışkanlıklardan uzaklaşmış oluyorlar. Antalya özellikle yurt dışında gelen takımların çalışmak için tercih ettiği bir şehir. Bizimde Türkiye’yi temsil eden bir takım olmamız onların üzerinde de güzel bir etki bırakıyor.

 

*Takım olarak destek alabiliyor musunuz ve bundan sonra ki hedefleriniz nelerdir?

 

Maalesef federasyon destekleri kaldırdı. Yerel yönetimlerde de destek alamıyoruz. Biz çok bir şey istemiyoruz. Servis ve yemek desteği bizim ihtiyacımız olan. Ama kız takımları her şeye rağmen sıkıntı çıkarmazlar yeter ki oynayalım derler. Hedefimiz şuan için Ümit Karan’ın da desteğiyle 1 Lig’e 2 Lig’e bir an önce tırmanmak.

 

*Anne-Kız aynı takımda olmak nasıl?

 

Bazen çok kavga ediyoruz. Mai günleri karnı ağrıyor mesela anne ben bugün oynayamayacağım galiba diyor. Hayır oynayacaksın diyorum. Takımdan bir başka çocuğa kıyamıyorum naz yaptığı zaman ama kendi kızımda oynayacaksın diyorum. Biz sporla uğraşmasını istedik. Sanıyorum benden dolayı etkilendi ben futbol oynamak istiyorum dedi.

 

 

Maçlarda unutamadığınız güzel anılarınız var mı?

 

Ben her maçta ayakta sürekli bağıran bir hocayım. Kalene vurdurma diye benim kızlarım da doğum günümde pasta yaptırmışlar. İdman günü bana sürpriz yapmışlardı. Pastanın üstünde ‘vurdurmaaa hocam’ yazmışlardı. Çok mutlu olmuştum.

 

 

UMUT YAVUZ-Ümit Karan Futbol Akademisi Antalya Şube Koordinatörü

 

Biz Ümit Karan Spor Akademisi olarak Antalya’da görev alıyoruz. Diyarbakır ve Sakarya’da da spor akademisi bulunuyor. Biz Antalya’daki kadın futbol takımını söyleyince kendisine gayet sıcak kanlı karşıladı. Ümit Karan yurt dışında da çok fazla takım çalıştırdı. Bizde Özge hocayla görüştük kendisi de olumlu karşıladı. Böylece hem kızlar futbol takımını kurarak bir taraftan kız futbol akademisini oluşturarak yeni öğrenciler yetiştireceğiz. Geçen yıldan bu yana çalışmalarımıza devam ediyoruz. Klüp olduktan sonra erkek futbol takımını da oluşturacağız. Biz ülke olarak hep Avrupa’nın gerisinden geldiğimiz için şimdi Avrupa’da kız takımı çok moda. Her takımın bir kız takımı var. Bizde Ümit Karan adıyla bu konuda ilk olmak istiyoruz.  Alt yapıdan futbolcu yetiştirerek takımlara kazandırmak istiyoruz.