ÖRGÜ OYUNCAK

ÖRGÜ OYUNCAK

21 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

MARİFETLİ ELLER ÖRGÜ OYUNCAK ÜRETİYOR

Çocukların daha sağlıklı oyuncaklarla oynaması için son yıllarda trend olan örgü oyuncaklar her geçen gün ilgiyi artırıyor. Plastik, sağlıksız oyuncaklar yerine çocukların kaliteli malzemelerden yapılmış el emeği örgü oyuncakları oynaması aileleri de memnun ediyor. Kadınların keyifle ürettiği örgü oyuncakları öğrenmek de oldukça kolay. Belediyelerin meslek kursları bünyesinde açılan oyuncak örgü atölyelerine farklı yaş gruplarından kadınlar büyük ilgi gösteriyor. Kimileri kendi çocukları için kimileri yakın çevresindeki çocuklar için üretmiş olduğu örgü oyuncakları kimisi de aile bütçesine katkı sağlamak adına satış yapıyor. Keyifle üretilen örgü oyuncaklar kazanç kapısı olarak da kadınlarımızı memnun ediyor.

 

Bizde Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı ile Azemon Toys ve Antalya Oyuncak Müzesi işbirliği ile hizmet veren örgü oyuncak atölyesini ziyaret ederek atölye eğitmeni Sıdıka Keleş’den bilgiler aldık. Sıdıka Keleş, 6 ay süren bir eğitim sürecinin kurs bünyesinde keyifle gerçekleştiğini belirterek, organik oyuncaklar sayesinde isteyen kursiyerlerin yapmış oldukları oyuncakları satarak kazanç da sağlayabildiğini dile getiriyor.

 

Son yıllarda organik oyuncakların daha çok tercih edildiğini belirten Sıdıka Keleş, plastik oyuncakların çocuklar için sağlıklı olmadığını el emeği örgü oyuncakların da hem yıkanabiliyor hem de mikrop içermediğini ifade ediyor. Örgü oyuncak yapımında tüysüz iplerin kullanıldığını belirten Sıdıka Keleş, her bebeğin eline alabileceği şekilde oyuncak bebekler üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Modele göre her hafta farklı üretimler yapılan kursta, küçükten büyüğe doğru farklı modellerde üretimler yapılıyor. Eğitmen Sıdıka Keleş, örgü bebek yapımının Alzheimer hastalığına bile engel olabilen bir uğraş olduğunu belirterek, eller çalışırken bir taraftan beyinde çalışıyor ürüne odaklanınca kafa dağıtan bir uğraş ortaya çıkıyor” dedi.

 

Kursiyer Kezban Tekin, emekli hemşire olduğunu belirterek, öncelikle çocuklara hediye amaçlı yaptıkları için kursun cezbettiğini belirterek, örgü bebekleri yapmayı zevkle öğrendiklerini dile getirdi. Kezban Tekin, kursta yapmış oldukları bebekleri aynı zamanda isteyen arkadaşlarımız standlarda satış yapabiliyorlar. Bayanların çalışması açısından, özgür birer birey olması açısından güzel bir şey diye konuştu. İnsanın kendi emeğinin karşılığını kazanmasının en büyük değer olduğunu belirten Kezban Tekin, örgü oyuncak yapmanın çok zevkli olduğunu ifade etti.

 

Kursiyer Sibel Teke ev hanımı olduğunu belirterek, örgü bebek kursunu internetten görüp başvuru yaptığını, atölyede gerçekleştirdikleri örgü oyuncakları yapmanın oldukça zevkli olduğunu dile getirdi. Sibel Teke, “hocamızın motivasyonu sayesinde arkadaşlarımızla birlikte öğrendik güzel oyuncaklar yapıyoruz. Şimdi internette bir örnek model görünce sayılarını bakıp hemen modeli çıkarabiliyoruz” diye konuştu. Sibel Teke, arkadaşlarımıza, dostlarımıza hediyeler yaptıkları için mutlu olduklarını belirterek, ilerleyen süreçte aile bütçesine az da olsa katkı sunabiliriz. Keyifle uyum içinde çalışıyoruz” dedi.

 

Kursiyer Nuray Fırat emekli olduktan sonra kendime yapabileceğim etkinlik ararken örgü bebek atölye kursuna rastladığını belirterek, örgü oyuncakların evde de yapılabilecek çok güzel bir iş olduğunu dile getirdi. Nuray Fırat, “burada yaptığımız örgü oyuncakları sosyal sorumluluk projesi kapsamında hasta çocuklarımıza bağışlıyoruz. Aynı zamanda Lösev’e oyuncaklar yapıyoruz” diye konuştu.