ELİF EROĞLU

ELİF EROĞLU

7 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

KEMANIYLA GELECEĞİN PARLAYAN YILDIZI ELİF EROĞLU

Birçok ülkede kemanıyla adından söz ettiren minik yıldız Elif Eroğlu Harem’s Life’ın sorularını yanıtladı. Kemanıyla izleyenleri büyüleyen Elif Eroğlu, ailesinin ve öğretmenlerinin desteğiyle her geçen gün başarısını artırıyor.

 

*Keman çalmaya nasıl başladın?

Keman’a 4 yıl önce hobi olarak başladım. Bir arkadaşımı sahnede izlerken çok hoşuma gitti. Keman derslerine başladığımda yeteneğimin olduğu ortaya çıktı. Ben kemanı meslek olarak yapmak istedim ve profesyonel olarak çalışmalarıma başladım. İlk kemanla başladım. Şuan da kemanla birlikte piyano dersleri de alıyorum.

 

*Konservatuar süreci nasıl başladı?

İlk olarak Adana’da bulunan Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarını kazandım. Daha sonra Antalya’da sınava katılarak Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarını kazandım. 2019 yılı itibariyle eğitimlerime burada devam ediyorum. Aynı zamanda Hurma Orta Okulu 7. Sınıf öğrencisiyim.

 

*Bugüne kadar çok sayıda derece aldın ve birçok ülkede sahne aldın. Aldığın derecelerle farklı deneyimler kazanıyorsun resitallerde neler hissediyorsun?

Şimdiye kadar 7 ülkeden birincilik ödülü aldım. Almanya, Sırbistan, Japonya, İtalya, Arjantin, Bulgaristan gibi ülkeler var. Çok özel bir durum benim için. Her sahne alırken sanki ilk konserim gibi heyecanlanıyorum. Büyük salonlarda heyecanım da artıyor. Mutlu oluyorum öylesine güzel salonlarda sahne almaktan. Bazı yurt içi konserlerimde beni başka ülkelerdeki konserlere çağırıyorlar. Bir de yurt dışında birincilik kazanınca gala konserine davet ediliyorum. O sayede de büyük salonlarda sahne alma imkanı oluyor. Yurt dışında gittiğim yerlerde müziğe çok önem verdiklerini gördüm. Yeni müzisyenlerle tanışma imkanım oluyor. Kendi yaşıtlarımla arkadaş oluyorum. Farklı tekniklerde görüyorum. Çünkü her öğretmenin öğrencisine öğrettiği teknik aynı değildir. Bu yüzden benim açımdan faydalı oluyor.

 

*Resitallerinde hissederek çalıyorsun ve seni izleyenleri oldukça etkiliyorsun. Keman çalarken neler hissediyorsun?

Her parçanın hissiyatı farklı oluyor. Mesela daha coşkulu parçalarda kendimi mutlu hissediyorum veya hüzünlü minör parçalarda kendim de üzülüyorum. Beni izleyenlere hissettirmeye çalışıyorum. Hislerim müziğe yansıyor.

 

*Günde kaç saat keman çalışıyorsun?

Benim okulum erken bitiyor o yüzden fazla çalışma saatleri bulabiliyorum. Hafta içi en az 4-5 saat çalışıyorum. Hafta sonları da sabahtan başlayıp akşama kadar kendi parçamı iyi yapana kadar çalışıyorum. Haftanın iki günü keman ve solfej derslerim oluyor. Her okul çıkışınca belirli saatlerde derslerim olduğu  için hafta yoğun geçiyor.

 

*Başarının sırrını nasıl tanımlarsın ve ileride hedeflerin neler?

Öncelikle iyi ve öngörülü bir aile ve iyi bir öğretmeninizin olması gerekiyor. Ayrıca çok çalışmanız gerekiyor. Sadece yetenekten ibaret değil. O yüzden kendimi şanslı görüyorum. Çalışmalarıma sıkı bir şekilde devam edip iyi bir solist ve iyi bir öğretmen olmak istiyorum. Ülkemdeki çocuklara keman dersi vermek istiyorum.

 

*Peki yaşıtlarına neler tavsiye edersin?

Herkesin profesyonel olmasa bile bir enstrüman çalmasını ya da bir sporla uğraşmalarını isterim. Ben aynı zamanda 3 yıldır lisanslı yelken sporcusuyum. Sporu da kemanı da çok seviyorum. Herkese öneriyorum. Sağlıklı yaşama da karşı ilgim var. Evde sağlıklı beslenme tariflerini yapıyorum. Abur cubur yiyecekler vücudumuza zarar verdiği için, sağlıklı yaşama katkısı olmuyor. Sağlıklı beslenmek vücudu dinç tutuyor, daha zeki oluyoruz.

 

 Elif Eroğlu’nun Derece Aldığı Yarışmalar:

  • 2016 yılında Sırbistan Müzik Pedagogları Derneğinin düzenlediği “VII. International Music Competition” 2.lik ödülünün sahibi oldu.
  • 2017 yılında Tokyo “Melos III. Uluslararası Müzik Yarışması’nda” 1.lik ödülünü kazandı.
  • 2018 yılında Sırbistan Müzik Pedagogları Derneğinin düzenlediği “IX. International Music Competition” 1.lik ödülünün sahibi oldu.
  • 2018 yılında İtalya/Floransa kentinde yapılan “IX. Premio Crescendo Müzik Yarışması’nda” 1.lik ödülünü aldı.
  • 2018 yılında Almanya/Baden Wurttemberg eyaletinde yapılan “Musical Fireworks Müzik Yarışması’nda” ‘Assaluto’ olarak 1.lik ödülü almaya hak kazandı.
  • 2019 yılında İtalya’da düzenlenen “29.Concorso International Per Giovani Musicisti Citta Di Barnetta Yarışması’nda”  ‘Premio Assaluto’  derecesiyle 1. oldu.
  • 2019 yılında Arjantin “Iguazú en Concierto Müzik Festivali’nde”yapılan halk oylamasıyla; 311 kişi (tüm enstrüman ve yaş grupları) arasında 7, Keman dalında 71 katılımcı arasından 1. oldu.
  • 2019 yılında, Bulgaristan’nın Albena kentinde düzenlenen “7. Uluslararası “Heirs Of Orpheus Müzik Yarışması’nda” yaş kategorisinde 1. oldu.
  • Aynı zamanda, Associated Board of the Royal Schools of Music (ABRSM) sınavlarını 1-6. aşamalarını başarı puanlarıyla geçti.

Adana Ekonomi Dergisi Reflex ve Fasion Vip Dergisi Ödül törenlerinde ‘Şehrin Başarılı Çocuğu’ plaketi alan Elif, yurtiçi ve yurtdışında onlarca konser ve resital deneyimi yaşadı.

  • Kahramanmaraş/Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde keman çaldı.
  • Adana/İncirlik Hava Üssünde 23 Nisan Etkinliği’nde keman çaldı.
  • Adana/Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Karma Konserleri’nde görev aldı.
  • İzmir/Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nda (İKSEV) Ustalık Sınıfında, kemanıyla sahne aldı.
  • İzmir/Karşıyaka Oda Orkestrası (KODA) ve Bursa/Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarında CAKA ile birlikte orkestra deneyimi oldu.
  • Adana/Çukurova Üniversitesinde Slava Kainov Oda Orkestrası’nda solist olarak keman çaldı.
  • 23 Nisan Etkinlikleri kapsamında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’yla birlikte çocuk solist olarak keman çaldı.
  • Almanya/Mühlacker’de Kunstschule Glock Tiyatro Salonunda gala konserinde keman çaldı.
  • İtalya Barletta Curci Tiyatrosunda gala konserinde keman çaldı.
  • Ankara/Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezinde Eugen Doga Konseri’de duo olarak sahne aldı.
  • Bulgaristan Albena Dobrudja’da gala konserinde keman çaldı.
  • Ankara Başkent Oda Orkestrası ile Solist olarak sahne aldı.

Birçok ulusal ve uluslararası organizasyonlarda da sahne aldı;

  • Adana/İnsan Kaynakları Yönetim Zirvesi’nde keman çaldı.
  • 21. Adana Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivalinde resital verdi.
  • KKTC/Doğu Akdeniz Üniversitesi III. Uluslararası Korolar Festivali’nde sahne aldı.
  • Antalya 3. Old Town Festivali’nde sahne aldı.
  • Antalya Salı Grubu organizasyonunda sahne aldı.
  • Ünlü keman sanatçısı Suna Kan’ın doğum günü için yapılan organizasyonda CAKA ile sahneyi paylaştı.

MASTERCLASS ÇALIŞMALAR YAPTI

Alexander Markov, Prof. Cihat Aşkın, Prof. Itzak Rashovsky, Prof. Ani Schnarch, Hakan Şensoy, Tuncay Yılmaz, Artur Kaganovskiy, Prof. Vadin Voyler, Prof. Tamara Poddubnaya, Prof. İldigo Moog gibi önemli keman sanatçılarından ders aldı. Daniya Kaynova ile masterclass çalışmalar yaptı.

ANNE DENİZ EROĞLU

Genç Keman sanatçısı Elif Eroğlu’nun her an yanında olan annesi Deniz Eroğlu, Elif’in başarısında istikrarın önemine değinerek, ailelerin her zaman çocukların destekçisi olması gerektiğini vurguladı. Elif’in öğretmenin de çok iyi olduğunu belirten Deniz Eroğlu, “Öğretmeni bir hayal kurdu önce bizi ikna etti sonra da Elif’i. O hayale biz inandık ve bu yolda hayallerini gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yaklaşık 5 yıldır çok sayıda yurt dışı ödülü ve gala konserlerinde sahne alarak ülkemizi temsil eden Elif için ailenin kendi imkanlarıyla olanak sağlamaya çalıştıklarını belirten anne Deniz Eroğlu, yurt dışına temsile giden tüm çocuklarımızın aileleri olarak devletten destek taleplerinin olduğunu ancak şuan için yasaların yürürlükte olmadığını belirtti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in belediye olarak destek sözü verdiklerini belirten Deniz Eroğlu, şuan da Elif’in tüm çalışmalarında ülkemizi başarıyla temsil etmesi için ailesi olarak kendi imkanlarımızla elimizden geleni yapıyoruz dedi.

Elif’in her gününün planlı olduğunu belirten anne Deniz Eroğlu, “Elif, her gün en az 40 sayfa kitap okur, resim çizer, şiir yazmaya çalışır, nesir yazıları var. Mutlaka 4-5 saat keman çalışır, her bir parçasını 20’şer, 50’şer defa değişen sayılarda çalmaya çalışır. 1 saatlik serbest zamanı olur. Gün içinde 25 tane sayısal ve sözel’den sorular çözer. Hayvanlarıyla dışarıda vakit geçirir. Hayatımızı dolu dolu yaşarsak ve çocukların hayatını da o şekilde planlarsak yapılacak çok şey geriye kalıyor. Zamanı verimli ve doğru kullanmak gerekiyor. O yüzden ailelere tavsiyem tüm enerjilerini iş yerinde bırakmamak eve ve çocuklarına zaman ayırmalarını isterim” dedi.