DURUŞ BOZUKLUKLARI

DURUŞ BOZUKLUKLARI

6 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

SOSYAL MEDYA, OFİS HAYATI VE YANLIŞ EGZERSİZLERDEN KAYNAKLI DURUŞ BOZUKLUKLARI

 

Fizyoterapist Akman Çetin, son zamanlarda çocuklarda, gençlerde ve yaşlılarda sıkça rastlanan duruş bozukluklarının nedenleri hakkında bilgiler verdi.

Son yıllarda sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte olumsuz etkileri sağlığımıza da yansıyor. Özellikle gelişim sürecindeki çocuklarda aşırı telefon ve bilgisayar kullanımı duruş bozukluklarına hatta fıtığa sebep oluyor. Harem’s Life ekibi olarak Fizyoterapist Akman Çetin’den fiziksel hastalıkların sebepleri hakkında bilgiler aldık. Akman Çetin, kemik erimesiyle başlayan sürecin kadınlarda menapoz döneminden sonra daha da hızlandığını dile getirdi. Eklemlerin arasındaki sıvılar azaldığı zaman birbirlerine sürtünmesinden dolayı deformasyonlar meydana geliyor. Böylece iskelet ve kas sistemini dolaylı yoldan etkiliyor diye konuşan Çetin, vücudumuzu ayakta dik tutan iskelet sistemidir. İskelet sistemindeki herhangi bir deformasyon dolaylı olarak eklemleri, kasları etkiler. Bunları önlemek için erken yaşta önlem almalıyız” dedi.

Günümüzde haberlerde ya da sosyal medyada sıkça rastladığımız küçük yaşta fıtık vakalarının en büyük sebeplerine değinen Akman Çetin, özellikle boyun fıtığının birincil nedenini cep telefonu ve bilgisayar kullanmak olarak dile getirdi. Sürekli eğik bir boyun vaziyetinde telefona bağımlı yaşamlar erken yaşta boyun fıtığı sorunuyla karşı karşıya geldiğini belirten Akman Çetin, omiriliğin yapısının bu duruma ters olduğunu dile getirdi. Akman Çetin ayrıca son dönemlerde spor salonlarında yapılan ağır egzersizlerinde sakatlanmalara sebep olduğunu vurguladı. Akman Çetin konuşmasında squat, bench press gibi hareketlerin zorlanarak yapıldığı zaman ekleme aşırı yüklenme olduğunu belirterek, yine masa başında ders çalışırken yanlış oturma pozisyonlarından da duruş bozukluğu sorunları sıkça rastlandığını ifade etti. Ev hanımlarının da ev işleri yaparken yapmış olduğu yanlış hareketler yine fıtık vakalarına sebep oluyor. Akman Çetin yanlış hapşırma sonucu bile fıtık patlamalarının meydana geldiğini belirtti.

Akman Çetin “Yaşlılarda ise iskelet sisteminden kaynaklanan deformasyonlardan dolayı omiriliğin arasında disk dediğimiz durumlar dışarıya doğru hafif hafif çıkmaya başlıyor. Bunun önüne geçmek içinde düzenli egzersiz, düzgün beslenme çok değil sabah kalktığınız zaman günlük egzersizler, yarım saat 40 dakika bir yürüyüş, akşam 8’den sonra yemek yememek gibi küçük şeyler aslında. Bunları yapmadığımız için bu durumlar kaçınılmaz oluyor” dedi.

Fizik tedavi yöntemiyle hastalara alternatif tıp hizmeti sunulmuş olduğunu söyleyen Akman Çetin, manipülasyon yöntemiyle eklemleri yerine oturtarak uygulama yaptıklarını belirtiyor. Her hastaya manipülasyon yapılmadığının da altını çizen Çetin, ilk etapta fizik tedavi yöntemi ile denenmesi uygundur daha sonra sonuç alamazlar ise en son cerrahi düşünülüyor. Yapılması gereken de budur dedi.