ÇAMURA HAYAT VEREN SANAT SERAMİK

ÇAMURA HAYAT VEREN SANAT SERAMİK

30 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Toprağın ateşle dans ettiği sanat olarak ifade edilen Seramik, geçmişten günümüze kültürümüzün önemli parçalarından biridir. Çamura hayat veren sanatçıların emekleriyle ortaya çıkan eserler, çocuklardan yaşlılara kadar her kitleye hitap ediyor. Her yaştan insana çok şey katan seramik sanatı, özellikle çocukların gelişiminde önemli katkılar sağlıyor. Mesleğini aşkla icra eden seramik sanatçısı Gülgün Gürkan Oğuz, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yanı sıra  Anadolu Üniversitesi Seramik bölümünü başarıyla tamamlayarak Çin ve Macaristan’da seramik alanındaki eğitimleriyle başarısını yükseltmiş. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda sergi medotcom, söyleşi ve atölyelerde yer alan sanatçı, kendi seramik atölyesinde tasarımcılığın yanı sıra eğitmenlik yapıyor.

 

Seramik Sanatçısı Gülbün Gürkan Oğuz, ilkçağlardan günümüze gelen seramik sanatını tanımlarken; çamura hayat vererek duyguların dışa vuruşunun ortaya çıktığını ifade ediyor.

Seramik yapım aşamasına değinen Gülbün Gürkan Oğuz, öncelikle çamuru elimize alarak şekillendirme yaparak farklı formlara alıyoruz ve hiç birşey olmayan çamur yığınına hayat vermeye başlıyoruz dedi. Seramik’i öğrenme aşamasında kurs almak isteyenler öncelikle seramiklerin şekillendirme aşamasından sonra elle şekillendirme, serbest şekillendirme, pilaka, çimdikleme ve torna yöntemleri gibi şekillerle çalışmalarını öğrenerek uygulayabiliyorlar. Kurumaya bırakılan ürünler daha sonra fırınlama yapılarak boyama ve isteğe bağlı dekorasyonlarla rafları süslemek için son halini alıyor.

 

Gülbün Karatay Oğuz konuşmasında herkesi kendi çalışmak istediği alanda ilerlemesini sağlıyoruz dedi. Sabırsız insanların bu sanatı yapmakta zorlanacağını belirten Oğuz, seramik sanatının çok fazla özveri istediğini dile getirdi. Gülbün Karatay Oğuz, seramik yapmaya hobi olarak başlayanların bırakamadığını belirterek, kurs’a katılanların daha sonra festivallerde yapmış oldukları ürünlerin satışlarını da yaptıklarını söyledi. Gülbün Karatay Oğuz, seramik sanatının özellikle çocukların kendi iç dünyalarını yansıtmalarında, iki boyutlu gördükleri şeyleri üç boyuta aktarmalarında, el, parmak kaslarının gelişiminde ön planda yer alan bir sanat olduğunu söylüyor.

 

Seramik’in ruhu dinlendiren bir sanat olduğunu belirten Gülbün Karatay Oğuz, şu yaşadığımız dünya içerisinde yapmış olduğunuz seramiğe konsantre olunca başka bir şey düşünememek, düşünmeden durabilmek büyük bir meziyet seramik bize bunu sağlıyor dedi.