MANİSA LALESİ

MANİSA LALESİ

3 Mayıs 2021 Kapalı Yazar: guvenuzman

‘Manisa Lalesi (Tulipa orphanidea) ‘ hikayesi çok eskilere dayanmakta; özellikle doğu kültür ve Yunan mitolojilerinde özel bir yere sahiptir. Edebi eserlerde sıkça kullanılmasının yanı sıra mitolojilerde de Manisa Lalesinin ortaya çıkışına dair farklı ve çok çeşitli hikâyeler bulunmaktadır.

Manisa Lalesi Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Türklüğün önemli bir simgesidir. Ülkemizde 17 lale türü var. En önemli lale Manisa Lalesi’dir. Yapılan gözlemlerde Demirci, Alaşehir, Yunt Dağı ve Spil Dağı’nın önemli yayılış alanları olduğunu görülmektedir.

Sembolümüz Manisa lalesi, Liliaceae familyasında yer alan Tulipa cinsinin bir türüdür. 1862’de Pierre Edmond Boissier ve Theodor Heinrich Hermann von Heldreich tarafından tanımlanmıştır. Balkanlar’ın güneydoğusu, Bulgaristan, Yunanistan, Ege Adaları, Girit adasında da yetişir. Nisan ve mayıs aylarında açtığı gözlemlenen Manisa Lalesi, Spil Dağı’nda kendi halinde yabani olarak yetişen bir çiçek türüdür. Güneşte ve hafif gölgelik koşullarda büyür. Çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı, koyu ve açık mavi olabilir. Renkleriyle baharda dağlara ayrı bir güzellik katar. Sık olarak ‘Anemon’ ile karıştırılır. ‘Anemon’ makilik alanlarda yetişirken ‘Manisa Lalesi’ dağlarda büyür.

Nadir özellik göstermesi sebebiyle koruma altına alınan Manisa Lalesini koparanlara para cezası kesilmektedir.