MÜZİK VE NEFES İLACINIZ OLSUN

MÜZİK VE NEFES İLACINIZ OLSUN

3 Mart 2021 Kapalı Yazar: guvenuzman

KORONA GÜNLERİNDE MÜZİK VE NEFES İLACINIZ OLSUN

 

Pandemi döneminde doğru nefes ve müziğin insan sağlığı ve psikolojisindeki etkilerini Şan Eğitmeni, Profesyonel Nefes Koçu Esra Kavrukkoca anlattı. Dünyayı etkisi altına alan korona virüs ile beraber hayatımıza giren maske ve mesafe kuralları tüm alışkanlıklarımızı değiştirdi.

Maskeyle devam eden yaşamlarımızda nefes egzersizlerinin de önemi ortaya çıktı. Eğitmen Esra Kavrukkoca, “Tüm gün maske içinde kendi nefesimizi alıp verdiğimizden ilerleyen süreçte uzmanların da belirttiği gibi nefes darlığı gibi sıkıntıların ortaya çıkacağını ifade etti. Maske kullanırken öncelikle doğru nefes olan diyafram nefesini hayatımıza dahil etmemiz gerektiğine dikkat çeken Esra Kavrukkoca, “gün içerisinde kapalı ortamlarda ve kalabalık çalışan iş grupları olan insanlar eğer sekiz saatlik bir mesai zamanları varsa ve sürekli maske takıyorlarsa birinci kural olarak saat başı maske değiştirmek çok önemli ve sonrasında mutlaka bu insanların açık alana çıkıp insansız bir alanda maskelerini çıkarıp hızlı ve derin olmadan sakin bir şekilde diyafram nefesini almaları gerektiğini dile getirdi.

Esra Kavrukkoca, burundan yavaş ama derin nefes alıp göğüs ve omuzlar yukarı kalkmadan kaburgayı öne ve yana şişirerek nefes almalıyız sonra ise dudakları üfleme pozisyonuna alıp yavaşça aldığımız nefesi vermeliyiz bunu on tekrar yapabiliriz. İnsanlar bunu yapınca bedenlerindeki oksijen miktarı artıp zihin açılıp daha relaks ve zinde olacakları bir duruma gelecekler. Ayrıca doğru nefes olan diyafram nefesi de hayatlarına girmiş olacak diye konuştu.  8 saatlik bir mesai içerisin de en az 5 kere nefes egzersizi yapmak gerektiğine dikkat çeken Kavrukkoca, eğer yalnız çalışan kişiler ise ve gün içerisinde farklı kişiler bulundukları yere geliyorsa her zaman pencere açık olmalı hava hep temizlenmeli ve yalnızken maske çıkarılmalıdır” dedi.

 

Korono virüs günlerinde bozulan psikolojilere de dikkat çeken Şan Eğitmeni ve Nefes Koçu Esra Kavrukkoca, “Müziğin geçmişte de psikolojik ve fizyolojik olarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış bir metot olduğunu vurguladı. Şarkı söylemek ya da bir enstrüman çalmak insanı daha çok rahatlatıp mutlu eder ve vücut serotonin salgılamaya başlar. İnsanlar kendilerini daha iyi hissederken korkularını yenmeye ve güçlenmeye başlar böylelikle bağışıklık sistemi güçlenir ve farkında olmasalar da müzik ile uğraşmak onları hastalıktan korur. Profesyonel bir şan eğitmeni ve nefes koçu olarak bu dönemde tüm insanlara önerim müzik ve nefes ile ilgilenmeleri olacaktır” dedi.