Android Sistem Çöpe Mi Gidiyor?

Android Sistem Çöpe Mi Gidiyor?

2 Şubat 2021 Kapalı Yazar: guvenuzman

 

Günümüzün en önemli iletişim aracı hemen hemen hepimizin olmazsa olmazı cep telefonu. Güne onun alarmıyla başlayıp; uyanır uyanmaz hemen elimize alıyoruz. Şöyle bir sosyal medya hesaplarımızı, maillerimizi kontrol edip; gündemi gözden geçiriyoruz. Tabi ki bu özelliklerin hepsi akıllı telefonlar sayesinde oluyor. Eskinin tuşlu telefonlarına tesadüfen büyüklerimizde rastlabiliyoruz. Ancak günümüzde onlar da akıllı telefonları tercih ederek teknolojiyi yakından takip etmiş oluyor.

Şimdilerde akıllı telefon kullanıcıları için kötü bir haber var. Hemen detaylarını sizlerle paylaşalım. Maalesef yeni yılla beraber Android işletim sistemli telefonlar bazı fonksiyonlarını yitirecekler. Bu çoğu kullanıcıyı olumsuz yönde etkileyecek gibi görünüyor. Sık sık teknoloji çağında olduğumuzdan bahseder onun getiri ürünlerini kullandığımızı biliriz. Her gün telefonlarımızda yeni bir yazılım, uygulama, oyun, etkinlik vs. ile karşılaşıyoruz. Hal böyle olunca eski sürümler giderek yavaşlatılıp akıllı cihazlar niteliksiz hale getiriliyor.

 

Son zamanlarda teknoloji bültenlerinde Android işletim sistemli telefonların yeni yılda birçok internet sitesini açamayacağına yer verdi.  Android işletim sistemli eski telefon ve tabletler güncelleme konusundan ötürü risk grubunda yer alıyor. Android 7.1.1 ve ondan önceki işletim yazılımı olan tablet ve telefonlar bundan etkileniyor.

 

Daha net bir söylemle 2016’dan bu yana güncellenmeyen akıllı tablet ve telefonların internet sitelerinin 3’te birini açamayacağını ifade edebiliriz. Android sever kullanıcılar tarafından pek de hoş karşılanmayan bu haber, dünya internet sağlayıcılarının yüzde 30’unu etkiliyor.

 

Android severler için olası bir çözüm var mı?

 

Öncelikle android kullanıcıları  telaş etmesin. Bir anda elimizdeki Android cihazları çöpe atan bu uygulama için kısmi de olsa bir çözüm söz konusu.  Bilgi erişim adresi olan bazı tarayıcılar sorunla yakından ilgileniyor. Konu ile ilgili haberlerde sorunun Mozilla Firefox tarayıcıyla çözmenin mümkün olduğu detayına yer verildi. Bu her ne kadar Android kullanıcılarının yüzünü güldüren bir ayrıntı olsa da yeterli değil. Çünkü bu tarayıcılar Android 5.0 ve üzeri işletim sistemlerine sahip cihazlar için geçerli. Android 5.0 altındaki işletim sistemine sahip telefonlar artık yukarda da belirttiğimiz gibi internet fonksiyonunu yitirecek. Böylelikle kullanıcılar bir üst modeli tercih etmek durumunda kalacaklar.

Çoğumuz telefon alırken işletim sistemini pek bakmayız. Son teknolojik gelişmeler gösteriyor ki çağa uyum sağlamak için son sürüm ürünleri tercih etmeliyiz. Tabii işin bir de maddi boyutu var. Teknoloji devleri dev yatırımları ürünlerine yaparken bu maliyeti de kar payı ile birlikte kullanıcılardan çıkartıyor. İş her ne kadar tercih meselesi olarak görünse de öyle değil. Örneğin çalışan ve pandemi koşulları nedeniyle işlerini telefon ya da tabletten yürütmek durumunda kalan birisi, 2016 öncesi bir Android yazılım kullanıyorsa zorunlu olarak bir üst modeli almak durumunda kalıyor. Sistem varsa birikmişiniz yoksa da sizi borçlandırarak o ürünü size satıyor.