BOZA

BOZA

11 Aralık 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceği olan Boza, Osmanlı’dan gelen bir lezzettir. Fermente bir ürün olan Boza’nın florasında pek çok laktik asit bakterisi bulunuyor. Bu mayalar ve laktik asit bakterileri probiyotik etki gösterirler. Probiyotikler bağırsaklarda bulunan canlı bakterilerdir. Bu faydalı bakteriler sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir, vücudun direnci artar.  Hem kronik hem de mevsimsel hastalıklara karşı güçlü bir korunma kalkanı sağlanır. Tarçın ve leblebi ile tüketilen Boza, İstanbul sokaklarında halen eski bir gelenek olarak geceleri sokaklarda seyyar satıcılar tarafından satılmaya devam ediyor. Mahalleye gelen Boza’cının sesini duyanlar pencereye koşarak bu eşsiz tadın keyfini çıkarıyor. Bulunduğunuz kentlerde sevimli boza dükkanları varsa muhakkak bu güzel içeceği denemenizi öneriyoruz. Özellikle İstanbul’un tarihi sokaklarında bulunan tarihi binalarda bulunan Bozacılar, ayrı bir bağımlılık yaratır.   Ancak günümüzde marketlerde de farklı markaların Bozalarını raflarda bulabiliyorsunuz.  Bunun dışında ise evinizde de boza’yı rahatlıkla yapabilirisiniz. Peki evde boza nasıl yapılır? Sizin için leziz bir boza tarifi araştırdık, şimdiden afiyet olsun.

 

Evde Boza Yapımı

Malzemeler

3 su bardağı bulgur

2 kahve fincanı kadar pirinç

3 su bardağı toz şeker

Maya

Tarçın, leblebi

 

Yapılışı:

Bulgurlarınızı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün ıslattığınız bulgurların üzerine pirinçleri de ekleyip haşlayın. Haşlama işlemi bittikten sonra mikser yardımı ile iyice ezin ve daha sonra süzgeç ile süzün. Hazırlamış olduğunu karışımı bir tencereye aktarın ve kısık ateşe koyun. Üzerine şekeri ilave edin. Eriyinceye kadar karıştırıp daha sonra ocaktan alın.

Oda sıcaklığında soğumaya bıraktığını bu karışımı arada bir karıştırarak topaklanmasını önleyebilirsiniz. Karışım ılık hale gelince içine suda ezdiğiniz mayayı ilave edin ve ağzını kapatın. Tahmini 25 derecelik bir sıcaklıkta 2-3 gün saklayın. Ancak arada karıştırmak için açabilirsiniz. Eğer 3 gün sonra göz göz olmuşsa bozanız hazır demektir. Üzerine toz tarçın serperek ve yanında leblebi ile servis edebilirsiniz.