KUM ZAMBAKLARI

KUM ZAMBAKLARI

13 Ekim 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Kum Zambağı, Nergisgiller familyasına ait, kıyı kumlarında yetişen soğanlı bir bitkidir. Dünya ve Türkiye’de nadir görülen kum zambakları servet değerinde. Koruma altına alınan kum zambaklarını koparmanın cezai müeyyidesi bulunuyor. Sinop ilimizde sıkça görülen kum zambakları sonbahar aylarında çiçek açıyor. Nesli tükenmekte olan kum zambakları Tarım ve Orman Bakanlığınca Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alındı. Sahillerde yetişen bir bitki olan kum zambakları, denizin gelgit olaylarından da zarar görebiliyor.

 

Antalya ilimizde de yetişen kum zamnbakları Ekim ayında sahilleri süslemeye başladı. Belediye ekiplerinde koruma altına alınan kum zambakları, uyarı levhaları ile vatandaşların dikkatini çekiyor. Kum Zambaklarını koparan ya da zarar verenlere Çevre Kanunu kapsamında 73 bin TL idari para  cezası uygulanıyor.

 

Tüm Akdeniz ülkelerinde ve Karadeniz kıyılarında doğal olarak yetişen, Ağustos sonu-Ekim ayı arasında çiçek açan ve güzel kokulu çiçeklere sahip olan kum zambakları (Pancratium maritimum) yoğun şehirleşme ve turizm nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altına girdiğinden dolayı, 2016 yılında Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alındı. Soğanlı bir bitki olan, kumul ve kurak koşullara dayanıklı olan tür, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi odağı oluyor. Görüntüsü ve kokusuyla büyüleyen kum zambakları  sahillere renk katıyor.