KUDRET NARI

KUDRET NARI

18 Eylül 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Adı gibi kudretli ancak değeri yeterince bilinmeyen Meyve; Kudret Narı

 

Tropik iklim bölgelerinde çokça yetiştirilen kudret narı, özellikle Asya ve Doğu Afrika’da kendiliğinden yetişmesi nedeniyle oldukça revaçta. İlaç endüstrisinde en çok kullanılan doğal ürünlerden olan bu bitki, Türkiye’de çok bilinmese de yaygın olarak Bursa ve Yalova çevresinde yetiştiriliyor.

 

Hamken yeşil, olgunlaştığında sarı ile turuncu arası bir renge sahip olan ve görüntüsüyle dikkat çeken meyve, halk arasında acayip elma olarak da biliniyor. İçinde ise tıpkı nar gibi kırmızı ve çok taneli küçük meyveler bulunuyor. Tadına gelince, ne yazık ki pek iyi değil. Ama insan, adı gibi kudretli bu bitkinin faydalarını öğrenince tadı pek de önemli olmuyor.

 

Kudret Narının Faydaları

 

Kudret narı özellikle hastalık önleme, kemik oluşumu ve yara iyileşmesinde rol oynayan önemli bir mikro besin olan C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca, cilt sağlığını ve uygun görmeyi destekleyen yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini bakımından yüksektir. Büyüme ve gelişme için gerekli olan folatı ve daha az miktarda potasyum, çinko ve demir sağlar

Kudret narı, kateşin, gallik asit, epikateşin ve klorojenik asit için de iyi bir kaynaktır – hücrelerinizi hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek güçlü antioksidan bileşikler. Ayrıca kalorisi düşük, lif içeriği yüksektir – tek bir fincan (94 gram) porsiyonda günlük lif ihtiyaçlarınızın yaklaşık% 8’ini karşılar.

Kudret Narını nasıl tüketebiliriz?

Bu kadar ne olduğunu, ne işe yaradığını sıraladık, ama nasıl yenir bu kudret narı bahsetmedik. Şimdi sıra onda. Tadı acı olduğu için doğrudan yemekte zorlanabileceğiniz kudret narını birkaç şekilde tüketebilirsiniz.

İlki, kudret narı tam olarak olgunlaştığında, bunu da sarı ve turuncu arası bir renk almasından anlayabilirsiniz, bitkiye zarar vermeden koparın. İçi açılıp içindeki kırmızı meyveler ortaya çıkmadan bunu yapmanız daha iyi olacaktır. Ardından mümkünse kırmızı meyvelerden yiyin. Ama tadı kötü gelirse hemen bir kavanoz zeytinyağının içine bir kudret narını koyun ve birkaç hafta bekletin. Sonra günde birkaç kaşıktan fazla olmamak üzere tüketin.