SAFRAN

SAFRAN

22 Haziran 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Süsengiller familyasından olan Safran nadide bir bitkidir. Anavatanı Güneybatı Asya olan Safran, Türkiye’de Safranbolu’da üretilmektedir. Bu sevilen baharat renklendirici ve tat veren bir bitki olarak kullanılmaktadır. Kozmetik, ilaç ve tekstil sektörlerinde endüstriyel kullanımlarının dışında şifacı bir baharat olarak bilinmektedir.

 

Dünyanın en pahalı baharatı olan Safran, yiyeceklere parlak sarı bir renk katar. Sıra dışı bir tada sahip olan Safran, şekerleme ve likörlerde kullanılmaktadır. Tadı keskin ve samansıdır. Faydaları saymakla bitmeyen safran, dünya çapında çok aranan bir baharattır.

 

Geleneksel tedavi yöntemi olarak çok eski bir tarihe sahip olan safranın antikarsinojenik (kanser bastırıcı), antimutajenik (mutasyon önleyici), immünomude edici ve antioksidan benzeri özellikleri olduğu modern tıp tarafından bulunmuştur. Potasyum açısından zengin olan safran, kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutmaya da yardımcı olur timeshare legal cancellation.

Doğanın bizlere mucize olan Safran, insan vücuduna birçok faydası var. Genelde pilav, sebze, et, deniz ürünleri, kümes hayvanları ve unlu mamüllerde kullanılıyor.