Aleyna Kaymaz

Aleyna Kaymaz

15 Haziran 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Avrupa Şampiyonu Aleyna Kaymaz

Kızlar 15 yaş altı 81 kiloda Aleyna Kaymaz, koparma, silkme ve toplamda altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonluğuna ulaşmayı başardı. Genç halterci üç ayrı kategoride Avrupa rekoru kırdı.

 

İsrail’in Eilat şehrinde düzenlenen yıldızlar ve 15 yaş altı Avrupa Halter Şampiyonası’nda Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Spor Kulübü sporcusu Aleyna Kaymaz, büyük bir başarıya imza attı. Kaymaz, kızlar 15 yaş altı 81 kiloda koparmada 83, silkmede 103 kilo kaldırarak rekor kırdı. 3 ayrı kategoride Avrupa rekoru kıran Kaymaz, altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonluğuna ulaşmayı başardı.

 

2018 yılında haltere başlayan Aleyna Kaymaz, daha önce boksa gittiğini hocasının yönlendirmesiyle halteri çok sevdiğini ve bu alanda ilerlediğini dile getirdi. Şampiyonluğa giden sürecin oldukça heyecanlı olduğunu belirten Aleyna Kaymaz, yarışmada çok heyecanlandığını sonucunda ise herkesin mutlu olduğunu ifade etti.

Halter sporunda dünya ve Avrupa şampiyonu olan Ethem Celil başta olmak üzere hocalarının destekleriyle yarışmaya hazırlandığını belirten Aleyna Kaymaz, hocalarımın sayesinde şampiyon olduğunu dile getirdi.

Yarışma sürecinde beslenmesine de dikkat ettiğini protein ağırlıklı beslendiğini belirten Aleyna Kaymaz, Pazar günleri hariç her gün 3-4 saat antreman yaptığını söyledi. Ekrem Celil hocasıyla çalışmanın büyük avantaj olduğunu belirten Kaymaz, kendimi çok şanslı hissediyorum dedi. Aleyna Kaymaz bundan sonra ki hedefinin dünya şampiyonluğu ve olimpiyat birinciliği olduğunu dile getirdi.

 

HALTER ŞAMPİYONU EKREM CELİL

 

Bulgaristan doğumlu Ekrem Celil, 7 yaşında haltere başlayarak Türkiye’de çok sayıda şampiyonlukla ödüllendirilmiş. Türk olduğu için Bulgaristan’da uğradığı ayrımcılıktan dolayı genç yaşta sporu bırakmak zorunda kalan Ekrem Celil Harem’s Life ekibine halter maceralarını anlattı.

 

Halter’e ne zaman başladınız?

Ben Bulgaristan doğumluyum 9 kardeşiz. 7 yaşında haltere başladım. Bulgaristan’da zulüm olayı vardı Türk olarak biz bunu yaşadık. O dönem Bulgaristan Milli Takımında yarışıyordum ama Türk olduğum için ikinci planda kalıyordum. Sonra sporu bırakmıştım. O dönem Türkiye’den federasyon başkanı Kenan Nuhut gelmişti. Onlar bana anavatan gelmek istiyor musun diye sordular. Benim de istediğim bir şeydi. Tabi Türkiye sınırına geldiğimde beni 6-7 saat sınırda bekletildim. Sporcu olduğumu öğrendiler, bırakmak istemediler. Bulgar polisi pasaportumu elimden aldı. Ben arabanın bagajına girerek Türkiye’ye girdim. Anavatana ilk girdiğimde Türk Bayrağını aldım elime, çok sevinçliydim.

 

*Türkiye’ye ilk geldiğiniz süreç nasıldı ve şampiyonluk süreçlerine değinir misiniz?

Önce İstanbul’a geldim sonra Kütahya 18 yaşındaydım o zaman Türkiye’de çok bilinen bir halterci değildim. Ama bugün iyi ki gelmişim diyorum, çok mutluyum. Dünya şampiyonu, Avrupa şampiyonu oldum.  Çok sayıda rekorlar kırdım. Şimdi ise antrenörlük yapıyorum. Sporcular yetiştiriyorum. Mesela Aleyna Avrupa şampiyonu oldu. Dünya şampiyonalarına sporcular çıkardım.

 

*Halter milli takımıyla şampiyonalara katılan Ekrem Celil, 2000 yılında 68 kiloda gençler dünya şampiyonu, 2001 ve 2004’te büyükler Avrupa şampiyonu, 2005’te Akdeniz Oyunları’nda şampiyonluk kazandı.

 

*Halter’i bırakıp antrenörlüğe yönelerek engelli ve ihtiyaç sahibi çocuklara sahip çıktınız. Bu durum nasıl oldu?

Ben halteri bırakıp antrenörlüğe bir anda karar verdim. O gün dedim ki garibanlara sahip çıkacağım. Çünkü bende bir gariban çocuğu olduğum için kendimi antrenör olarak bu işe adadım. 7 yıldır antrenörlük yapıyorum. Biz bu spora kısıtlı imkanlarla okulların sığınaklarında başlamıştık. Engelliler inanmadı ilk başta onlara şampiyonluk süreçlerini anlattım. Bu şekilde başladık. Antalya’da halter çok popüler değildi. Ama şimdi Antalya denildiği zaman Avrupa, dünya şampiyonluklarıyla da biliniyor. Böyle güzel bir salonda çalışmalar yaptığımızı biliyor insanlar. Antalya’ya 2 tane kupa getirdik.

 

*Engelli sporcularımızda kupa sahibi oldu. Hangi kategorilerde dereceleri var?

Engelli sporcularımızda da kupa var Türkiye şampiyonluğunda takım olarak birinci olduk. Halter gençlerde ikinci olduk. Yıldızlarda altıncı olduk. Antalya’ya halterde ilkleri yaşattık. Dünya ikincisi ve Avrupa ikincisi çıkardım. Avrupa Şampiyonu çıkardım. Bireysel engellilerde dünya şampiyonu, dünya ikincisi, dünya üçüncüsü ve Avrupa Şampiyonasına sporcular çıkardım. Türkiye çok fazla çocuk var şampiyonlarda. Bunlar kolay değil emek istiyor. Çalışarak birlikte başarıyoruz.

 

*Peki engelli çocuklar size nasıl ulaşıyor?

 

Önce çocuklara ben ulaştım. Kendimi anlattım, benim gibi dünya şampiyonu olmak ister misiniz, hayatınızı kurtarmak ister misiniz diye. Bunları anlata anlata çocuklar bana inandılar, güvendiler. Burada çalıştırdığım tüm çocuklar benim kendi çocuklarım gibi. Ben sporcu ve antrenör olarak çocuklarla çalışmaktan dolayı mutluyum. Birilerinin hayatını kurtarmak çok güzel bir duygu.

 

 

Kendi adımı taşıyan bir salonda çocuklarımızı çalıştırıyorum. Burada herhangi bir ücret yok. Devletin yeri olduğu için başvurularını direk yapabiliyorlar. Bende tecrübelerimi aktarmak için sabahtan akşama kadar onlarla keyifle çalışıyorum. Buradaki gençlerimizin hayatını kurtarabiliyorsam ne mutlu bana. Şuan haltere gelen 35 öğrencim var. 10 tanesi engelli sporcular, normal halterde 20 kişi bulunuyor. Antalya’da çok fazla iş adamımız var belediyeler var bu çocuklarımıza destek olsalar daha güzel olur. Özellikle engelli kardeşlerimiz hayata küsmesinler gelsinler bizlere ulaşsınlar spor yapsınlar. Sadece halter olmasına gerek yok başka branşlarda da spor yapabilirler.