EŞEK SÜTÜ

EŞEK SÜTÜ

18 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

EŞEK SÜTÜNÜN MUCİZEVİ FAYDALAR

MEHMET ALİ YALÇIN 

Uzmanlar, eşek sütünün kansere, bronşite, astıma, siroza, kemik erimesine iyi geldiğine, antibakteriyel etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkat çekiyor. Harem’s Life Dergisi olarak bizde Antalya’dan Türkiye’nin bir çok noktasına eşek sütü ulaştıran Mehmet Ali Yalçın’dan eşek sütünün faydaları hakkında bilgiler aldık.

 

*Eşek sütü çiftliği nasıl kuruldu, bu işe başlama hikayenizi anlatır mısınız?

*Bu işi 2002 yılından bu yana yapıyorum. İlk olarak deve ve eşeklerle turizm işine girdim. Otellere, turistlere yönelik çalıştım. Daha sonra turistle sıpalı eşekleri görünce  süt istemeye başladılar. Bende o zamanlar eşek sütünün faydalı olduğunu bilmiyordum. Kansere, bronşite, astıma iyi geldiğini söyleyenler sürekli olarak talep etmeye başladı. Bende sürekli isteyenlerin taleplerini karşılarken enteresan bir durum söz konusu oldu. Oğlumun boğaz enfeksiyonu geçmiyordu ve sürekli ilaç, doktor çocuk hep hastaydı 6 yaşına kadar. Bir gün yine çocuğun boğazları şişti doktora gidicez bu kez aklıma eşek sütü geldi herkese veriyoruz ama kendimiz denemedik diye düşündüm. Bir sabah bir de akşam içirdim. Normalde penisilin iğneyle 7 günde ancak iyileşen çocuk ertesi gün uyanmış mutfakta kendi süt içiyordu durumu daha iyiydi.  Biz şaşırdık tabi 1 günde boğazındaki şişlikleri geçmişti. Ve ondan sonra da hiç boğaz enfeksiyonu yaşamadı. Aynı zamanda eşimde alerjik astım vardı, onda da denedik faydasını gördük. Aslında önce kendimizde deneyimleyerek faydasını keşfetmiş olduk. Giderek artan talepler karşısında bugün Türkiye’nin en büyük eşek çiftliğini oluşturduk ve kendimizi bu işin içinde bulduk.

 

*Eşek sütü, inek sütü gibi verimli oluyor mu?

Sıpasız hiçbir eşek tabi ki süt vermiyor. Bir eşekten günlük ortalama yarım litre süt alınabiliyor. Eşek sütünün yarısını sıpasına ayırıyor. O yüzden çok verimli olmadığı için sütün litresi de pahalı oluyor. Eşekten süt az alındığı için daha fazla değerli oluyor. İnek ya da at ne yiyorsa eşek de aynı şekilde besleniyor. Ancak eşekler çok fazla yiyip az süt veriyor. Dolayısıyla masraflarına rağmen yeterli verim olmuyor.

 

*Peki eşek sütü talep edenler size nasıl ulaşıyor. Sadece Antalya’da mı çiftliğiniz var?

Şuan benim Antalya, Burdur Ağlasun Mamak’ta, Ankara ve İstanbul’da yerlerim var. 400’e yakın eşek var. Türkiye’nin her yerinden arıyorlar. En fazla eşek sütü talebi var. Bulundukları yerlere göre sağım yapılıp ulaştırıyoruz.

 

 *En çok kimler tercih ediyor eşek sütünü?

Bu sütü en çok kanser hastaları, astım hastaları, bronşit hastaları tercih ediyor. Anne sütüne en yakın süt olduğu için yeni doğum yapmış annelerin sütü yetersiz ise onların da talebi oluyor. Kozmetik sektöründe de ön plana çıktığı için sabun üreticileri de alıyor. Eşek sütü sabunu cilt güzelliğinde etkili olduğu için tavsiye ediliyor. Otizmli çocuklara da veriyoruz eşek sütünü. Koah hastası bir amcamız kullandı çok faydasını gördü. Bunları duydukça mutlu oluyoruz. Aynı zamanda deve sütü isteyenler de oluyor.

 

Mehmet Ali Yalçın, her gün hijyenik koşullarda süt sağma makinaları ile sağım yaptıklarını belirterek, işlerinin maliyetlerin yüksek olmasından dolayı zor olduğunu dile getiriyor.

 

*İleriye dönük hedeflerinizde neler var?

Şuan buradaki çiftliğimizde 150 eşek var. Ancak sağılan eşek sayısı 25-30 tane. Yarım kilodan 15-17 litre arası günlük süt oluyor. Bundan sonrası için alt yapısını hazırladım şuan  eşek sütünün tozunu yapmak istiyorum.