BÜLENT BİLGİÇ

BÜLENT BİLGİÇ

15 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

TÜRSAD YKB BÜLENT BİLGİÇ

TÜRSAD Otel Satınalma Yöneticileri Derneği, turizm sektöründe çalışan üyelerinin sorunlarına çözüm bulabilmek adına kurulmuştur. Her geçen gün yapmış olduğu başarılı çalışmalarla adından söz ettiren derneğin yönetim kurulu başkanı Bülent Bilgiç, Harem’s Life’ın  sorularını yanıtladı.

 

 

 

 TÜRSAD ne zaman kuruldu, çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimiz 2017 yılının Aralık ayında çok az sayıda olan kurucu üyesi ile sektörde farklı bir bakış açısına ihtiyaç olmasından dolayı kurulmuştur. Sektörümüzde çalışan arkadaşlarımızın karşılaştığı büyük problemlerin çözüm ihtiyaçları ve eksik paylaşımlar, TÜRSAD kuruluş fikri olarak ortaya çıkmıştır. Derneğimizin çalışmalarından bahsedecek olursak öncelikli amacımız, sektörümüze en iyi şekilde nasıl hizmet edebiliriz sorusunun cevabını bulmak. Bunun içinde her yıl tedarikçi çözüm ortaklarımızla sektör temsilcilerimizi bir araya getirmeye, bilgi alışverişlerini sıcak iletişim yöntemi ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz.  İlk kez 2018 yılında sektör buluşmamızı düzenledik ve 2019 yılında bu buluşmayı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) nezdinde onaylı ve KOSGEB tarafından desteklenen bir fuar haline getirdik. Sektör faaliyetlerimiz dışında sosyal sorumluluk projelerimizi de unutmamak gerekir. İşsizlik fonumuz, eğitim desteklerimiz üyelerimizin çocuklarına burs destekleri ve ODTÜ Mezunları Derneği Antalya şubesine yapmış olduğumuz yardımlar, LÖSEV ve TEMA vakfı ile olan işbirliklerimiz, özel çocuklarımız ve yaşlılarımıza yönelik sosyal sorumluluk projelerimiz bunların başlıcalarıdır.

 

 

 

Geçtiğimiz aylarda Belek’te bir organizasyon gerçekleştirdiniz. Bu yıl 2.’sini düzenlediğiniz organizasyona değinir misiniz?

Türkiye Otel Satınalma Yöneticileri Derneği (TÜRSAD), 12-15 Aralık 2019 tarihleri arasında Türkiye Turizm Tedarik Fuarını (TTF) gerçekleştirdi. Maritim Pine Beach Hotel’de yapılan organizasyonda renkli görüntüler yaşandı. Turizmde ‘’Sektöre değer katan buluşma‘’ olarak adlandırılan fuara, farklı şehirlerden 95 firma katıldı. Oldukça verimli güzel bir organizasyonu TÜRSAD ailesi olarak katılımcılarımıza ev sahipliği yaptık.

 

 

 

 

 

                                                                                                          ‘’Sektöre Değer Katan Buluşma‘’

 

Bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan Türkiye turizm tedarik fuarından beklentileriniz nelerdir?

Aslında burada bir düzeltmeye ihtiyaç duyuyorum. 2018 yılında biz sektörümüzün temel sorunlarını paylaşmak adına 1. sektör buluşmamızı gerçekleştirdik. 2019 yılında ise sektörümüzden gelen yoğun talepler doğrultusunda ve vizyonel bakış açımızla, TÜRSAD’ın dokusunu bozmadan TOBB’un onayı ve KOSGEB tarafından desteklenen ulusal, sektöre değer katan bir fuar haline geldik. TÜRSAD ailesi olarak buradaki en büyük beklentimiz sektörümüzün daha iyiye daha güzele ulaşmasındaki yol haritasını çıkarabilmek, turizmin gelişmesinde etkili karar alabilmek adına Satınalma yöneticilerimiz ile tedarikçilerimizi bilimsel gerçekler doğrultusunda bir araya getirebilmek.

 

Antalya turizminin 12 ay olması konusu güncelliğini koruyor. Bu konuda sizin düşünceleriniz nelerdir?

 Bu yıl gerçekleştirdiğimiz TTF fuarımızın açılış konuşmasında bu duruma yer verdim. Antalyamız gerek doğal güzellikleri, kültürel yapısı gerekse de tarihi zenginlikleri ile 12 ay turizmin başkenti olabilecek kapasitede. Bu kalibreye sahip bir kentte yaşıyoruz. Son yıllarda Antalya’mızda kültür turizminin yanı sıra sağlık turizmi adına olumlu gelişmeleri de hep birlikte takip etmekteyiz.12 ay turizmin gerçekleşmesi için Antalya’mızın tanıtımının daha iyi yapılması gerekmektedir, bu noktada devlet kurumlarımız ve diğer sektörel paydaşlara açık çağrımdır. “TÜRSAD ailesi olarak tanıtım konusunda tüm işbirliklerine açığız”. Diğer bir konu ise Antalyamıza gelen misafirleri otelden çıkaracak etkin planlamalar olmalıdır, şehir içi tanıtım turları gibi. Antalya’mızda hâlâ gün yüzüne çıkarılmamış binlerce güzel nokta ve binlerce tarihi miras var. Gelen misafirlerimizle bunları paylaşmalıyız.

 

Antalya’nın ulaşımını ve tesis kapasitelerini yeterli görüyor musunuz?

Antalya’da tesislerimizin kapasitesini fazlasıyla yeterli buluyorum. Turizmde 2019’u rekorlar yılı ilan eden Antalya’mızda 6 ayda gelen yabancı turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3’lük artışla 5 milyon 591 bin 996’ya ulaştı ve 2019 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak 16 milyon turisti ağırladı. Neden hedefimiz 20 milyon ve üzeri olmasın. Bakın sezonun ortalama 8 ayı otellerimizin tamamı açık geriye kalan 4 aylık süreçte bu oteller sezonu kapatıyor, neden açık kalmasın? Bu otelleri açık tutacak sayıda turisti Antalya’ya çektiğimizde tesislerimizin kapasitesi ve ulaşım ağlarımız fazlası ile yeterli olacaktır.

 

Gelecek yıllarda çözüm ortaklarınızı ne gibi projeler bekliyor?

Biz kendisine hedef koyan ve her yıl sadece kendisini rakip gören bir yapıyız. TÜRSAD ailesi olarak geçtiğimiz yıl sektör buluşmamızda 4 milyar olan işlem hacmimizi bu yıl 6 milyar ₺ olarak belirledik ve bu hedefe oldukça yaklaştık. 2020 hedefimiz ise 10 milyar ₺. Bu hedeflere ulaşmak için sürekli kendisini yenileyen ve gelişerek ilerleyen bir aileyiz. Tedarikçi çözüm ortaklarımızı bekleyen büyük projelerimiz var önceliğimiz ağırlıklı Antalya olan pazar yapılarını tüm Türkiye’ye yaymak olacak bunun içinse çalışmalarımız devam etmektedir.
Bir yılda 4 katına çıkan üye yapımızı öncelikle Türkiye’de rekor bir sayıya ulaştıracağız ve ondan sonra ise üye yapımızı uluslararası arenaya taşımak ve fuarımızı uluslararası bir kimliğe kavuşturmak istiyoruz.

 

 Otel Satınalma Yöneticilerinin tedarikçi firmalarda aradığı özellikler nelerdir?

Birinci olarak güven, kesin bir güven bunu açmak gerekirse, siparişini onaylamış olduğumuz ürünün veya hizmetin talep edilen tüm kriterlere göre yerine getirilmesidir. Bu kriterler ise ürünün belirtilen teknik şartnameye uygun olması, fiyat ve performans dengesinin kurum fayda maliyet hesabına göre pozitif olmasıdır. Ayrıca alınan ürünlerin ve hizmetlerin kalite belgelerinin tedarikçi çözüm ortaklarımız tarafından ibraz edilebilir olması bizim için çok önemli. Misafirlerimize aynı standart hizmeti sağlayabilmemiz adına tedarikçi çözüm ortaklarımızın ürünlerinde sürdürülebilirlikte bizler için önem arz etmektedir.

 

 

Türkiye Otel Satınalma Yöneticileri Derneği olarak sosyal sorumluluk projelerine de önem veriyorsunuz. Bu konudaki çalışmalarınıza değinir misiniz?

LÖSEV ve farklı kurumlarla sosyal sorumluluk projelerinde bir araya geliyoruz. TEMA vakfı ile işbirliğimiz var. Fuarımızda LÖSEV ve Engelsiz Yaşam Spor Kulübü Derneği’nin yanımızda olmasını istedik ve fuar süresince bizlerle birlikte oldular. Özel çocuklarımız fuarımızda konser verdiler ve bundan son derece keyif aldık. Sizlerin aracılığı ile onlara tekrar teşekkür etmek isterim. Eğitim alanında sosyal sorumluluk projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz, üyelerimizin çocuklarına belirli kriterlerin oluşması durumunda eğitim desteği veriyoruz ayrıca ODTÜ Mezunları Derneği Antalya Şubesi’nin kurmuş olduğu gençlik parkına verdiğimiz maddi ve manevi destek bizim eğitim yardımlarımızdan başlıca olanlar. Bayramlarda yalnız çocuklarımızı hiçbir zaman unutmuyoruz, bizlerin ziyaretleri ile mutlu olan yaşlılarımızın da sık sık yanlarında oluyoruz. Bizlerin STK anlayışında sadece sektör temsilcisi olmak değil sosyal hayatın tam içinde olmakta var. Sosyal sorumluluk projelerimiz hız kesmeden devam edecek.