MİLLİ SPORCU ÖZCAN KIRANT

MİLLİ SPORCU ÖZCAN KIRANT

15 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Milli Sporcu olan Özcan Kırant, 2 sene üst üste Türkiye Vücut Geliştirme şampiyonluğunu elde etmeyi başardı. Harem’s Life ekibinin sorularını yanıtlayan Kırant, çalışmalarını anlattı.

 (2017-2018), Uluslararası Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu (IFFB) Avrupa 5. liği ve Diamond Cup 3. lüğü sahibi. Genç sporcu ayrıca 7 sene amatör olarak yüzücülük yaptı.

*Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1991 yılında İstanbul’da dünyaya geldim. 1998 yılından bu yana Antalya’da yaşıyorum. Çoğunlukla yüzmeyle ilgileniyordum. Çok sık antremanlarımız oluyordu. Diğer taraftan da okulum vardı dolayısıyla okul ve spor antremanlarım bir arada zoranıyordum. Sporu 1 yıl kadar bıraktım daha sonra fitness’a başladım. Başlangıçta amatör olarak başladım. 2015 yılından itibaren kabin memuru olarak görev yapmaya başladım. Bu süreçte hem iş hem spor devam ediyordu. 2017 Eylül’de Türkiye şampiyonasında ilk yarışımı gerçekleştirdim. Hem yarışma hazırlığı hem iş ikisini birlikte sürdürüyordum. Böylece hobi bir anda profesyonelliğe yükselmiş oldu. İlk katılmış olduğum yarışmada Türkiye şampiyonu oldum. Daha sonra işimde sorun çıkmaya başladı. Kabin memurluğunda dış görünüşe önem verilir. Beni ilk başta uyardılar çok fazla vücudunu büyütme diye. 3 ay sonra şikayet edilmişim onun üstüne tekrar çağırıldım ve uyarı aldım. Yaşadığım uyarılardan sonra işten soğudum açıkcası ve kabin memurluğu görevimi sonlandırma kararı aldım. O günden sonra bu spora yönelme isteğim daha da arttı. Daha sonra dünya şampiyonasına katıldım ve 12. oldum. 2018 Mart’da tekrar Türkiye şampiyonasına katıldım yeniden şampiyonluğu kazandım. 2018 Nisan’da Avrupa Şampiyonası için İspanya’daki yarışmaya katılarak  Avrupa 5.’si oldum. 2018 yılının  Eylül ayında 3. kez tekrar Türkiye Şampiyonluğu için yarışmaya hazırlanırken kararımı değiştirerek tekrar yurt dışında yarışmak istedim. Makedonyada Diamons Cup yarışmasına katılarak üçüncü oldum.

Peki bu yarışma süreçlerine nasıl hazırlandınız?

Ben Amerikada ünlü sporculara eğitim veren Ariel Alberto isimli hocayla çalıştım. Kendisi hem aynı zamanda akıl hocam gibidir. Beslenme bizim yaşam biçimimizde büyük önem taşıyor. Beslenma aynı zamanda psikolojiyi çok etkiliyor. Öğün saatlerimiz günlük programımızla düzenli bir şekilde entegre olması gerekiyor. Dışarda yemek yeme şansınız olmuyor. Günlük programda ne yiyeceksem gramajına göre çantamda oluyor. Normalde günlük yemek programımı kendim ayarlayabiliyorum. Yarışma dönemlerinde ise hocam ayarlıyor.Planlı bir diyet programında yarışmalara hazırlanmış oldum.

*Aynı zamanda eğitmenlik yapıyorsunuz. Bu konuya değinir misiniz?

Yarışmaların dışında eğitmenlik yapıyorum. Ailemde Antalya’da yaşıyorum. Belli bir salona bağlı olarak eğitmenlik yapmıyorum. Bireysel olarak farklı stüdyolarda eğitimler veriyorum. İzmir, Antalya gibi şehirler daha fazla tatil modunda olduğu için spor ikinci planda kalıyor. Ancak İstanbul, Ankara gibi gibi şehirlerde yaşayanlar için spor bir yaşam biçimi oluyor ve günlük programlarını aksatmıyorlar. İnsanlar sporda çok fazla istikrarlı olamıyor. O yüzden teşvik etmek gerekir, sağlıklı bir yaşam sporla birlikte daha güzel olur. İnsanlar bana ağırlıklı eğitim almak için olarak sosyal medyadan ulaşıyorlar. Tabi şampiyonluklarımın da etkisiyle özellikle instagram’da takipçilerim arttı.

 

 

 *Son yıllarda sosyal medyanın etkisiyle özellikle vücut geliştirmede ergenlik çağındaki bireyleri görüyoruz. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Örneğin halk dilinde söylenir ağır kaldırma boyun uzamaz gibi. Bence böyle bişey yok. 14-15 yaştaki çocukların gelişimi tamamlandığı için istediği sporu yapabilir. Ben bu yaşlarda zararlı bulmuyorum bu tarz sporları rahatlıkla yapabilirler. Herkesi spora teşvik etmek gerekir.

*Fitness vb sporlarda ek gıdalar tercih ediliyor. Ek gıdayı doğru kullanmak için tavsiyeleriniz nelerdir?

Ben Amerika’daki hocamla çalışırken benim diyetimde 2 öğün protein tozu vardı. Elbette normal besinler her zaman daha iyidir. Ben günde 6 öğün yemek yiyorum. Zaman zaman bu öğünlerde farklı protein kaynaklarından da tüketmem gerekiyor.Doğru ölçülerde kullandığınız sürece hiç bir sıkıntı yaşanmaz. Abartmadan bir diyetistisyen kontrolünde kullanılmalıdır.

*Siz milli sporcularımızdan birisiniz. Devlet’in milli sporculara desteklerini yeterli buluyor musunuz?

Devletin maalesef milli sporculara yeterli bir desteği yok.Futbol, basketbol, voleybol gibi sporlarımızda devletten destek alıyorlar diye biliyorum. Diğer sporların desteklenilmediğini biliyoruz. Desteklerin yetersiz olması biz sporcuları da yarışmalara gitmemizde engel oluyor. Gıdalarımız örneğin çok masraflı. Yerel yönetimlerde destek vermiyorlar. Benim sadece yurt dışından kıyafet sponsorum var.

* İleriye dönük hedefleriniz nelerdir?

Yeni yarışmalar var ama biraz ertelemeyi düşünüyorum şuanda. Haziran ayında İspanya’da yarışma var orayı istiyorum. Bir yandan da askere gideceğim. O yüzden eğitmenliğe devam etmek istiyorum. Hem yarışmalara hazırlanarak hem de eğitimlerimi sürdürmek istiyorum bundan sonraki yaşamımda.Yine ileriki planlarımda kendime ait İstanbul ya da Antalya’da bir salon açmayı düşünüyorum.