KOKODEMA

KOKODEMA

14 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Kelime anlamı olarak ‘’koke’’ yosun ‘’dema’’ ise top demektir.  Temel olarak Birkinin kökleri bir yosun topunun içine koyularak iple sarılmasıyla oluşturulur.

Japonlar Wabi-Sabi ilkelerinin yansıması olarak bu sanatı ortaya çıkarmıştır. Wabi-Sabi basitliği, samimiyeti ,dünyeviliği,düzensizliği,zorluğu,doğallığı ve gözlemlemeyi içerir.

 

Kokodema bitkisi saksı olmadan bitkinin hayatını devam etmesidir. Dekoratif olarak pek çok alanda kullanılabilir. Kokodemanızı hem içe hemde dış mekanda bir yere asabilir ya da bulunduğunuz yerde düz bir zemine yerleştirebilirsiniz.

 

Kokodema gün geçtikçe modern bahçecilik anlayışı içerisinde daha fazla yer almaya başladı. Saksıların tavana  yada havaya asılarak oluşturulduğu düzenlemelere yeni bir soluk getirdi. Bakımının kolay olması ve bir çok bitkide uygulanabiliyor olması büyük bir avantajdır. Orkide çeşitleri, çim ve eğrelti otları, kaktüsler ,şifalı otlar ve çok yıllık bitkiler kullanılabilir.

 

 

Sizde Kendi Kokodemanızı Yapmak istemez misiniz :

Malzemeler :

-Bitki

-Kokodema da kullanılan toprak karışımı (Toprak olarak torf ve aqusoil ile kendiniz oluşturabilirsiniz )

-Sphagnum yosunu ya da canlı yosun

-Organik iplik ,misina ya da jüt lifi

-Su

-Makas

Kokodema Yapabileceğiniz Bitkilerden Bazıları :

-Kaktüs

-Sukulentler

-Adiantum (eğreltiotu ya da diğer ismiyle aşk merdiveni)

-Begonya Rex (Yaprak Güzeli)

-Fittonia (fittonya)

-Platcerium (Geyik Boynuzu)

-Crassula Ovata (yeşim ağacı yada para ağacı )

-Sedum Türleri (Dam Koruğu)

-Asplenium Nidus (Kuş yuvası )

-Echeveria Runyonii

-Aloe Vera

Gibi bir çok bitkiyi kokodemanızda kullanılabilirsiniz bunu seçmek tamamen size kalmış.

Yapılması Gerekenler Sırayla şöyledir.

  • Bitkinizi seçin ve seçtiğiniz bitkinin su isteği ,güneşlenme isteği gibi özelliklerini öğrenmeyi unutmayın. Kaktus seçip çok sularsanız ölecektir yada güneşi sevmeyen bitkiyi güneş alan yere koyduğunuzda maalesef kokodema yaptığınız bitkiniz ölecektir.
  • Bitkinizi yeni evine hazırlamak için saksısından köklerine zarar vermeden çıkarın köklerini iyi gözlemleyin , çok uzun birbirine girmiş yada iri çok sert köklere sahipse kokodema için çok uygun değildir. Kökleri birbirine girmemiş uzun olmayan bir bitki tercih ettiğinizde kokodemanız daha uzun süre sağlıklı kalacaktır.
  • Toprak karışımınızı hazırlayın,bitkiyi bir kenara bırakın ve bitkinizin hayatını geçireceği yeni yerini hazırlama zamanı, burada önemli   olan seçtiğiniz bitkinin istekleri torf karışımını buna göre hazırlamanız lazım .Bol nemi seven fitonya, aşk merdiveni, yaprak güzeli gibi bitkilerde geçirgenliği minimumda tutup hatta aqusoil ya da hazır killer ile toprağın yoğunluğunu ve çamurluğunu artırabilirsiniz. Geçirgen toprağı seven sukulentler gibi bir bitki seçtiyseniz torfunuza perlit , volkanik tüfler, kuru yosunlar yada Hindistan cevizi liflerini ekleyerek toprağın geçirğenliğini artırabilirsiniz.

Bitkinize uygun olacak karışımı belirledikten sonra su yardımı ile toprağınızı karıştırarak homojenize hale getirin. Unutmamanız gereken en önemli husus ise geçirgen bir toprak hazırlıyorsanız yoğurma işlemini çok bastırmadan yapın, eğer toprağınız killi bir karışım olacaksa hamur gibi yoğurabilirsiniz.

  • Şimdi en zevkli yerde bitkinizin köklerinin etrafına sarma vakti.Hazırladığınız toprağı top şeklinde etrafına sarın ve köklerin tamamen kapanması sağlayın. Kokodema da bu yüzden suyun miktarı ve yoğurma işlemi çok önemlidir. Uzun vadede kokodemanızın bozulmaması için bu aşamada düzgünce bastırarak her yere eşit basınçla top şeklini vermeyi ve yuvarlak elde ettiğiniz emin olun.
  • Yosunla kaplama vakti. Paketler halinde satılan Sphagnum yosunu ,yassı düzlemler halindedir. Bitkinizin etrafındaki yuvarlağı kaplayacak şekilde tek bir parça yosunu hazırlayıp etrafına sarın, eğer tek parça ile kapanmıyorsa birkaç parçayı kullanarak da kapatabilirsiniz.

*Yosunu kullanmadan önce mutlaka yıkayıp yabancı maddelerden ayırırak daha homojen ve kusursuz görünmesini sağlayın.

*Temizlenmiş ve yıkanmış yosunun kahverengi kısmı üste gelecek şekilde masaya yayın ,tam orta noktasına gelecek şekilde bitkiyi yerleştirin ve yosunu aşağı yukarı hareketlerle topun etrafına aşağıdan yukarı hareketle sarmalayın. Topta açıkta kalan yer olursa oraları mutlaka yosunla kapatmayı unutmayın.

*En önemli diğer kısım ise yosun toprağa iyice yapışsın diye top şeklini bozmayan hareketlerle yoğurma işlemine devam edin, burada çok fazla bastırmadan top şeklini bozmayın. Çok fazla bastırırsanız şekil bozulabilir ,çok az bastırırsanız yosunların kökleri toprağa iyi nüfus etmeyebilir. Elinizin basıncını iyi ayarlamalısınız.

*Yosunlu bir görünüm tercih etmiyorsanız toprağı kalıplar halinde satılan Hindistan cevizi lifleriyle de kaplayabilirsiniz. Oragnik ve cansız olan bu materyali yosun kadar toprağa yedirmeye gerek yoktur,sarmalandıktan sonra şeklini koruyacak kadar baskı uygulayıp bu işlemi bitirebilirsiniz. 6-İplerle sabitleme vakti geldi. Yumak sarar gibi yosunu çevreleyecek şekilde çevresinde iplerle turlar atın. İplerinizi renkli ,jüt ipinden yada iplerin görünmesini istemiyorsanız misina kullanabilirsiniz. Hazırladığınız top şeklinde yuvarlağın uzun vadede şeklini koruyacağına emin olana kadar sarmalayın. Zevkinize göre yumak gibi görününceye kadarda tüm topu sarabilirsiniz .

*Can suyu verme vakti geldi. Kokodemanızı içi su dolu bir kaba toprakmın tamamı su seviyesinin altında kalacak şekilde oturtun ve 5-10 dakika kadar içersin de bekletin ,su tüm toprağa ulaşacaktır. Ardından çıkarın ve biraz sıkarak fazla suyu akıtın . Bir tabağa koyduğunuzda altında su birikmeyecek şekilde su kalmayana kadar şeklini bozmamaya çalışarak sıkın.

* Kokodemanız artık hazır, evinizde yada balkonunuzda dekore etmek tamamen size kalmış. İsterseniz yüksek bir yere asın isterseniz topun düz durmasını sağlayan bir kaya parçası  yada ağaç kavuğu ,düz bir tabak neye istiyorsanız koyabilirsiniz.

*Kokodemanızı su isteyini kontrol ederek ya aynı şekilde su dolu kapta bekletip sıkarak sulayın yada sprey yardımıyla bu tamamen seçtiğiniz bitkinin su isteğiyle ilgili …