HIDIRELLEZ

HIDIRELLEZ

5 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Her yıl Mayıs ayında geleneksel olarak kutlanan Hıdırellez, her bölgenin kendine has kutlamalarıyla renkli görüntülere sahne olur.

Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kez gerçekleştiğine inanılan buluşması ve baharın müjdecisi “Hıdırellez” yüzyıllardır kutlanıyor. Hızır ve İlyas kelimelerinin birleştirilmesi sonunda ortaya çıkan ve her yıl 5-6 Mayıs’ta kutlanan “Hıdırellez”, Anadolu, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde “bayram” olarak değerlendiriliyor. Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Hıdırellez kapsamında eğlenceler, şenlikler düzenleniyor.

Gecesi ve sabahına ilişkin kendine has inanışlarıyla kutlanan Hıdırellez ilgili bölgelere göre değişiklikler görülse de özünde hep bir coşkuyu barındırır.

Yüzyıllardır kutlanan Hıdırellez öncesindeki günün akşamında, birçok yerde vatandaşlar ev, araba, çocuk, eş gibi dileklerini bir kağıda çizerler. Gül ağacına bağlanan dilekler Hıdırellez sabahı ilk olarak suya bırakılır. Anadolu’da hıdırellez akşamında evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir. Kişilerin başına gelebilecek kötülüklerin ekilen bu fasulye ya da nohutlara gelmesi dilenir.

Hıdrellez gecesi ise Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Bazı kişilerde ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Hıdırellez’de baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir.

Hıdırellez UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne kaydedilerek Dünya Kültürel Mirasları kapsamına alınmıştır.