Japon Sanatı: Bonsai Ağacı

Japon Sanatı: Bonsai Ağacı

4 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Çin’de başlayıp Japonya’ya ardından bütün dünyaya yayılan bir bitki geliştirme sanatı olan Bonsai, bodur ağaç görünümüyle bulunduğu her ortama dekoratif bir hava katıyor.

BONSAİ NEDİR?

 

Bitki yetiştiriciliğinde bir sanat olarak görülen Bon-sai; yassı saksılarda yetiştirilen küçük yapraklı bitkilerin budama ile gövdesinin kalınlaştırılmasıyla minyatür ağaç formu kazanmasıdır. Genel olarak Bon-sai‘nin ayrıca bir bitki türü olduğu ve yalnızca Japonyada bulunduğu kanısı vardır  ama her türlü küçük yaprakları olan bitkilere uygulanabilecek bir budama sanatıdır. Kelime anlamı Bon ( tepsi, tabak) sai ( bitki, ağaç)’dır. Bon-sai alışılmışın dışında bakımı olan, çok büyük bir emek, sabır, özel ilgi gerektiren bir uğraşıdır. Gerekli ilgi ve itina gösterildiğinde yüzlerce yıl yaşayabilir. Günümüzde Amerika’da tercih edilen hobiler arasında yer almaktadır.

 

Bon-sai yetiştiricileri oluşturdukları topluluklarda farklı teknik, kesim ve aşılamalar ile çeşitli versiyonlarını büyütüp ihraç etmeye başlamışlar. Günümüzde de hediye olarak seçilen özel bitkilerden bir tanesidir. Hazır bakılmış, büyütülmüş bir Bon-sai’ye ulaşılabileceği gibi tohumlarını satın alıp sıfırdan yetiştirme imkanına da erişebiliyorsunuz.

Her ne kadar bonsailer boyut itibariyle küçük olsalar da normal bir ağaçtan genetik olarak farkları yoktur. Bonsailer yalnızca birtakım teknikler ile saksıda yaşamaya alıştırılmış minyatür ağaçlardır. Herhangi bir ağaç veye çalı’da birtakım teknikler ile bonsai haline gelebilir.

 

Bir fidanın yaşlı bir ağaca dönmesi için gereken zaman Bonsaide bir takım teknikler kullanılarak hızlandırılır. Fidana olduğundan daha yaşlı bir görünüm kazandırılır. Bunun için kimi budamalar ve dalları biçimlendirme teknikleri kullanılır.

 

Bonsai türleri, Ficus, Aser, Platanus, Carpinus ve Ardıçlardan oluşmaktadır. Bonsai hassas bir bitkidir ve bakımı da özen gerektirir.

 

BONSAİ AĞACI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE PÜF NOKTALAR

*Sulama çok önemlidir. Su miktarını toprağa göre belirleyin.  Yaz aylarında sulama yaparken; bitkinizi yerleştirdiğiniz tabakta biraz su bırakın, böylece bitkini ihtiyacı olan kadarını toprağı ile çekebilecektir.

*Toprağın her yerinin nemli olduğundan emin olun.  Bitkinizi üşütmeyin. 12- 13 dereceden daha soğuk ortamlar bonsai için yaşaması kolay olmayan bir atmosfer oluşturur.

*Yılda 4 defa vitamin ile besleyin. Bitkinizi budayın. Bonsai bakımının olmazsa olmazı budamadır. Her an elinizde bir makasla onun ihtiyacı olan budamayı yapabilirsiniz.

*Geçiş mevsimlerinde budama yapın. 2-3 yılda bir toprak değiştirin. Saksı değişimi sırasında toprağın tamamen kuru olduğundan emin olun.

*Bitkiniz karanlığa hapsolmasın. Hava akımına maruz kalmamalı.

*Kesinlikle direkt güneş ışığı görmemelidir. Bitkiniz tüm gün güneş görmesin.

*Yaprakları da sulamayı ihmal etmeyin. Damlacıkları temizleyin.

*Toprağın seviyesini kontrol edin. Mutfak bitkiniz için ideal bir alandır.

*Yaprak dökümünün zamanı önemli.Bitkiniz sonbahardan önce yaprak dökmeye başladıysa saksı değişimi istiyor demektir.