MODAYA AYAK UYDURUN

MODAYA AYAK UYDURUN

30 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Mehmet Sait Dalmış

Moda Tasarımcısı

Moda Tasarımcısı Mehmet Sait Dalmış Harem’s Life ekibinin sorularını yanıtlayarak günümüz modası ve 2020’nin renk ve desenlerini anlattı. Sizde moda’yı yakından takip edenlerdenseniz başarılı modacı Mehmet Sait Dalmış’ın tavsiyelerini sizlere öneriyoruz.

*Size göre moda nedir?

Genel anlamıyla Moda, varlığını yaşamın değişim ve gelişim sürecine paralel olarak sürdüren, tekrarlayan ve yeniden yaratılan, devrim kategorilerini içinde barındıran bir olgudur. Modanın değişmesi ise renk, stil, üretim, siluet ve performanstaki değişimleri ifade etmektedir.

 

*Günümüzde 70’ler 80’ler zaman zaman modasını yeniden canlandırıyor. Bu eskimeyen trendler günümüzde de sevilerek giyiliyor. Bunun nedeni nedir sizce?

Moda her ne kadar sürekli değişim halinde bir devrim niteliğinde olsa da tarih tekerrürden ibaret sözünden yola çıkarsak, Moda’ da tekerrürden ibaret sözüyle yer değiştirebiliriz. 10 yıllık periyodlar kısa bir dönem gibi gözükse de yaşamın değişimi içerisinde geçmişin ışığı ile geleceği görmemize büyük katkı sağlamıştır. Özellikle 70’li ve 80’li yılların izlerini yoğun gördüğümüz tasarımlarda o dönemin çok sesli bir dil kullanmış olmasından kaynaklandığına inanmaktayım.

 

Fashionweek haftalarında, birbirinden ilginç defileleri izliyoruz. Farklı konsept ve tasarımlar nasıl belirleniyor?

Moda da estetik kurallar, denge ve ritimle birleşerek bir kompozisyon oluşturmaktadır.  Bu kompozisyonun dışında bir yol izleyerek amaçları sadece dikkat çekip ses getirmek isteyen tasarımcılar olduğu gibi, başarılarını takdirle izlediğimiz tasarımcıların oluşturduğu defileler, günümüzün ihtiyaç duyduğu değişime paralel olarak konsept ve tasarımlarını belirlemektedirler.

 

Tekstil sektöründe, ülkemiz ihracat yönünde oldukça başarılı. Yurt dışında tekstil sektöründe Madde in Turkey etiketinin tercih edilme nedeni nedir?

Yurtdışında madde in Turkey etiketinin tercih edilme nedenlerinin başında çok fazla çeşit ve alternatiflerin bulunmasından kaynaklanarak, hem kaliteli ürün, hem de zincir mağaza anlayışına uygun olarak tüketiminin tercih edilme nedenleri arasındadır. Türk giyim firmaları, kendi markalarını oluşturarak, bu firmalarda yurt dışında kendi satış mağazaları açarak ve franchising yoluyla oluşturdukları etkili dağıtım politikası sayesinde dünya pazarına açılmışlardır.

 

 

Tüketiciler, tekstil ürünlerini alırken, yeterince bilinçli mi? Yerli üretime önem veriyorlar mı?

Tüketicinin milli duyguları, tekstil ürünlerine karşı tutumunu ve satın alma eğilimini etkilediğine inanmaktayım.

 

Son yıllarda erkeklerde modayı yakın takip ediyor. Erkek giyiminde kadın giyimleri kadar yarışır halde olmasının nedenlerinde sosyal medya ve dizilerin etkisi var mı?

Sadece kadınlar değil, artık erkeklerde vücudunu tanıyıp, kendilerine iyi gelen renk ve stilleri tercih etmektedirler. Bunda tabi ki sosyal medya ve dizilerin çok büyük bir etkisi bulunmaktadır. Dizi ve sosyal medyada beğendiği kişileri takip ederek kendi stillerinin oluşturmaktadırlar.

 

Özellikle canlı renkler, moda dünyasının vazgeçilmezi 2020 bahar ve yaz aylarında en çok hangi renk ve tarz kıyafetleri göreceğiz?

Canlı renklerin yansımalarını 2020 sezonunun bahar ve yaz aylarında mavilerin, turuncunun, pembelerin, yeşillerin ve kırmızıların birleşimine çokça şahit olacağız. Balon ve karpuz kollu kıyafetler, çift tonlu elbiseler, kapriler, çizgili elbiseler, puantiye desenlerini sıkça göreceğiz.

 

Tekstil sektörü sağladığı istihdam ile ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan başlıca sektörlerimiz arasında. Sektörde eleman sıkıntısı yaşandığı genellikle karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda siz neler düşünmektesiniz?

Bu kadar hızla büyüyen ve gelişen bir sektör olarak nitelikli eleman sıkıntısının yaşanması çok ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Bu alanda elemen yetiştirilip, tekstil ve hazır giyim sektörü için kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlenerek çözüm odaklı bir vizyon oluşturulmalıdır.

 

Tekstil sektöründe emek veren başarılı bir modacı olarak tüketicilere ne mesaj vermek istersiniz?

Modadaki değişimlere ayak uydururken, yeniliklere açık bir trend algısı içinde olup aynı zamanda kendi tarzımızı oluşturan bir çizgide ilerlersek, modayı daha çok anlaşılır kılıp, bütünlük yakalayacağımıza inanmaktayım.