RAMBUTAN

RAMBUTAN

27 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Dünyanın en ilginç meyvelerinden olan Rambutan, şifa kaynağı tropikal bir meyvedir.Güneydoğu Amerika kökenli tropik bir meyve özelliğinde olan rambutan, görünüşü ve lezzeti ile doğanın insanlara sunduğu en ilginç meyveler arasındadır. Ağacı ile aynı isme sahip olan rambutan meyvesi, elma boyutlarında tüylü yüzeyi ile oldukça dikkat çekici bir meyvedir. Asya ülkelerinde oldukça popüler bir yiyecektir.

Görüntü olarak dışarıdan bakıldığında tüyleri dikenimsi gibi görünse de kırmızı ve sarı renklerinin karışımında olan tüyler oldukça yumuşak yapıdadır. Bağışıklık sistemini güçlendirme, kolesterolü düşürme, saç ve cilt sağlığına iyi gelme gibi birçok faydaya sahiptir.

Rambutan yılın her anı yeşil kalabilme özelliğine sahip olan ve boyu yaklaşık 20 santimetreye kadar ulaşabilen ağaçlardır. Ağaçlarında yer alan çiçekler, rengi ve kokusu ile doğadaki tüm böcek ve arıların en sevdiği çiçekler arasındadır. Yılda iki kez meyve verme özelliğinde olan rambutan ağacı, her türlü bakımlı topraklarda yetişmeye elverişli olan ağaçlardır. Rambutan ağacının yaklaşık 200’e yakın türü olmakla birlikte, tatları genellikle ekşidir. Tropikal meyve kategorisine giren rambutan, Avrupa ülkelerinde çok yaygın olarak satılsa da, ülkemizde henüz çok az yerde satılmaktadır. Bu duruma rambutan fiyatlarının aşırı yüksek olması da neden olmaktadır.

Birçok yeme şekline sahip olan rambutan genel olarak ısırılarak yenmektedir. Vietnam, Malezya ve Tayland ülkelerinde yaygın bir şekilde üretilen bir meyve olarak, sağlık için de son derece faydalıdır. Türkiye’de sadece Antalya’da  yetiştiriciliği yapılan bir meyve olmasına karşın rambutan ağacını ve meyvesini ilk kez duyanlar mutlaka vardır.