PAPAYA

PAPAYA

24 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Tropik ülkelerde papaya ağaçlarına her köşe başında rastlanmaktadır. Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen ancak A ve C vitaminleri ile potasyum açısından oldukça zengin olan papayanın çekirdekleri de antibakteriyel özellik taşır. Peki, papaya nedir? Papayanın faydaları neler?

Papaya, Carica papaya bitkisinin meyvesi ve Carica cinsinin bir üyesi. Papaya’nın ana vatanının Güney Meksika ve Orta Amerika olduğu sanılmaktadır. Ona “kavun ağacı” meyvesine de, kavun ağacı yemişi denmektedir. Çünkü papayanın bir çeşidinin meyvesinin görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağına yakındır.

Papayanın meyvesi; demir, potasyum, kalsiyum fosfat mineralleri ve A, B1, B2, B5 ve C vitamini yönünden zengindir. Ayrıca papaya’nın karaciğer kanserine karşı içerdiği likopen sayesinde koruyucu bir etkisi olduğu ve yine bağışılık sistemini güçlendirdiği iddia edilmektedir. Tohumu çeşitli bakterilere karşı antibakteriyel koruyucudur, ayrıca böbreklere karşı tohumunun yararlı etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca şampuan endüstrisinde de papayadan yararlanılmaktadır.

 

PAPAYANIN FAYDALARI

Ayrıca, yağ açısından zengin olan gıdaların sindirimini geliştirir ve böylece iltihaplanmayı ve sıvı tutulumunu azaltır ve aynı zamanda önler.

Şeker hastalığınız varsa, papaya yemek sadece atıştırma arzunuzu önlemekle kalmak, aynı zamanda kandaki kötü kolesterolün (LDL) azaltılmasını da kolaylaştırır.

Bağışıklık sistemini geliştirir.

Papaya kan şekeri düzeylerini değiştirmez.

Papaya sizi hızlıca tatmin eder ve tok tutar.

Kalp ve damar sağlığı için çok iyidir.

Kilo vermeyle yardımcı olur.