YENİLEBİLİR MANTARLAR

YENİLEBİLİR MANTARLAR

24 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Ülkemizde çıkan çeşitli yenilebilir mantarlar içerdiği vitamin, mineral ve protein açısından zenginliğinin yanı sıra zararlı besin maddeleri tarafından da düşük olan bir yiyecek türü. Bağışıklık sistemini güçlendiren özelliğe de sahip olan mantar, türlerine göre farklı lezzetleriyle de tercih ediliyor.

Eski dönemlerde şifa amaçlı kullanılan mantarla, Çin Tıbbında ilaç yapımında kullanılmıştır. Türkiye’de 10.000 çeşidin üzerinde mantar olduğu biliniyor. Bölgelere göre isim değiştiren mantarlar mutfakların vazgeçilmezi arasında. Bizde en çok tercih edilen yenilebilir mantarları sizler için araştırdık.

 

BİFTEK MANTARI: Biftek mantarının tadı, ekşimsi ve hafif asidiktir. Renk olarak çiğ ete benzeyen ve kesildiğinde gerçekten kırmızı bir renkte sıvı akıtan biftek mantarı yenilebilen en lezzetli mantarlardan bir tanesidir.

 

BOROZAN MANTARI: Borazan mantarı, Cantharellaceae familyasından yenebilen mantar türüdür.  Bu mantar halk arasında trompet mantarı veya siyah trampet olarak da bilinir. Borazan mantarı, eski yunan mitolojisine göre bolluğu simgeler.

 

BAL MANTARI: Üzerindeki sarı renk nedeniyle bal mantarı olarak adlandırılan mantar, hızlıca yetişebilen ve çoğalabilen bir türdür. Şekil olarak yediğimiz kültür mantarlarına en çok benzeyen türdür. Ancak yüksek oranda tüketimi tavsiye edilmez.

 

DEDE SAKALI MANTARI: Yenilebilir mantar türünden olan dede sakalı, ilkbahar ve sonbahar aylarında, çam ormanının içinde yetişir. Ülkemizde çam ve köknar ormanlarında sıkça bulunur.

 

KANLICA MANTARI: Kanlıca mantarı en beğenilen mantarlardan biridir. Sote, ızgara, kızartma, közleme ve hatta ekmek olarak yenebilir. Kanlıca mantarı, halk arasında çıntar, çam meltisi, melki mantarı, kızıliçi mantarı veya tillice mantarı diye de bilinir. Türkiye’de en çok bilinen yaban mantarı türüdür.

 

TRÜF MANTARI: Trüf mantarı diğer mantarlardan farklı olarak toprağın altında yetişir. Mantar toprağa tamamen gömülü veya kısmen dışarı çıkmış olabilir. Bu mantar çeşidi çok nadir bulunduğu için ekonomik anlamda pahalı bir mantar türüdür.

 

İSTİRİDYE MANTARI: Protein açısından oldukça zengin olan istiridye mantarı, B1 ve B2 vitaminleri açısından da zengindir. Kırmızı etten iki kat fazla protein içeren istiridye mantarı, içerdiği mantar vitaminler sayesinde kanser hastalarının enfeksiyon kapma riskini azaltır.

TİRMİT MANTARI: Tirmit mantarı özellikle Karadeniz bölgemizde kendiliğinden yetilen bir mantar türüdür. Tavuk tirmit ve sütlü tirmit olmak üzere bilinen iki türü vardır. Olgunlaştıkça kırmızıya dönen rengi et tadındadır.

 

CİNCİLE MANTARI: Bolu ve Karaman bölgelerinde yetişen cincile mantarı, aromatik bir lezzete sahiptir. Çok etli bir mantar türü olan cincile, sote ve çorbalarda kullanılabilir.

 

KÜKÜRT MANTARI: Tadı ve lezzeti tavuğa benzeyen kükürt mantarı, rengi nedeniyle zehirli mantarlarla karıştırılabilir. Kükürt mantarı genellikle sahil kesimlerinde yetişmektedir.