Flamenko

Flamenko

24 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Flamenko, Güney İspanya’nın Endülüs bölgesine özgü ama bu bölgeyle sınırlı kalmamış bir müzik ve dans türüdür.

Bizler belki de, asırlardır süregelen bu gizemli müzik ve dansın içinde barındırdığı hüznün güzelliğine, içinde bulunduğu hüznü terk etmek istemeyen insanların halini anlatan ve flamenko sanatına ilham veren bu ruhani güce kapılıyoruz ve flamenko sanatından bu kadar çok etkileniyoruz.

Flamenko’nun özü şarkıdır. Çoğunlukla gitar ve doğaçlama dans şarkıya eşlik eder.

Her ne kadar flamenko denildiğinde aklımıza yere vurulan ayaklar, hızlı ritimler ve alkışlar gelse de flamenko sanatı bundan çok daha fazlasıdır.

Flamenko şarkı, dans ve enstrümantal müziğin(çoğunlukla gitar) birleşmesiyle oluşan bir sanat türüdür. Flamenko günümüzde İspanyollarla özleşmiş hatta İspanyollar için ciddi bir turizm ve tanıtım kaynağı olmuş bir sanat. Fakat flamenko sadece İspanyollar aracılığıyla değil Latin Amerika, Küba ve Yahudi gibi birçok dünya kültürünün etkisiyle oluşmuş mozaik bir kültür. Flamenko, bu mozaik kültürün verdiği duygu yoğunluğunu müziğiyle, dansçısının beden dili ile insanlara anlatıyor. Ayrıca flamenkonun kendine ait birçok terimi de mevcut.

Flamenkonun popülerliğine tezat bir tarihi var. Müzikologlar, sosyologlar ve kültürel bilimciler flamenkonun tarihi konusunda bir türlü hemfikir olamıyorlar.

 

Flamenkoya nasıl başlanır?

Pek çok hobide, ve özellikle dansta olduğu gibi, flamenkoda da doğru eğitimi almak şart. Eğitimi alacağınız merkezi, eğitmeninizi önceden görüp tanışmanızda fayda var. Katılımcıların fikirlerini almak da iyi bir fikir olabilir. Biraz araştırmaya zaman ayırmak gerek.

Diyelim ki, kursa kaydınızı yaptırdınız. Dersler başladı. Temel eğitim aşamasındasınız. Peki ama, kurs haricinde kendinizi nasıl geliştireceksiniz? Bunun için birkaç önerimiz var:

  • Yolda, evde, boş zamanlarınızda bol bol flamenko müziği dinleyin. Kulağınız ritimlere alışsın. Özellikle Paco de Lucia, Vicento Amigo, Chicuelo, Niño Josele gibi dünyaca ünlü gitaristleri ve Camarón de la isla, José Parra, José Mercé, Diego el Cigala, Duquende gibi vokalleri tanıyın.
  • Zaman zaman flamenko gösterileri düzenleniyor. Bu gibi etkinliklerin takipçisi olun, biletleri kaçırmayın. İzleyin, öğrenin.
  • Gösteriler ayağınıza gelmiyorsa, internet üzerinden pek çok videoya ulaşabilirsiniz.
  • Ayna karşısında bol bol pratik yapın. Kendi kendinize dans etmek cazip gelmiyorsa, ya da yeterince vakit ayıramıyorsanız, figürleri bir kenara bırakıp duruşları ve mimikleri çalışın.
  • Havaya girmek önemlidir. Dans etmeyecek olsanız bile, fırsat buldukça flamenko eteğinizi altınıza, ayakkabılarınızı ayağınıza geçirin. Ara sıra evde televizyon izlerken, şalınızı omzunuza atın, yelpazenizi sallayın. Küpeleri unutmayın!