ZEYTİN

ZEYTİN

24 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Barışın sembolü zeytin, doğal varlığını binlerce yıldır sürdürme özelliğine sahiptir. Kutsal sayılmış ve bir çok efsaneye konu olmuştur. Akdeniz bitkisi olan zeytin yüzyıllardır önemli bir değere sahiptir. Ülkemizde Ege bölgesinin en önemli geçim kaynakları arasında yer alan zeytin, sırasıyla Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu illerimizde de ön plandadır. Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi zeytin, dünyaya güzellik, sağlık ve lezzet pınarı olarak gelmiştir.

İnsanlığın asırlık dostu olan zeytin ağaçları, Akdeniz kültürünün önemli bir parçasıdır. Bilim, zeytin ağacının ne zaman oluştuğunu tam olarak söyleyemese de mitoloji zeytinin var oluşuna kendince açıklık getirir. Zeytin ağacı yeryüzüne bir armağan olarak gönderilmiştir. Tarım sektöründe önemli bir değer olan zeytin, ülkemizde Cumhuriyet sonrası önemli tarım faaliyetlerinden biri olmuştur.

Zeytin o kadar marifetli bir meyve ki, şifa kaynağı olduğunu da söylemeden geçemeyiz. Yemeklerimizde, salatalarımızda, kozmetik sektöründe sabunundan, kremine, şampuanından, kolonyasına kadar pek çok alana hitap ediyor. İçerdiği herşeyi güzelleştiren zeytin, kanser önleyici özelliği ile de dikkat çekiyor.

Zeytinin en önemli ve ilginç özelliklerinden biri de hava kirliliğinden koruma özelliği.  Özellikle kent hayatının kirli havası zeytinin bu muhteşem özelliği sayesinde doğanın mucizesini bir kez daha sunmuş oluyor. Unutmamak gerekir ki zeytin, doğal bir yaşlanma karşıtıdır.

Ölümsüz ağaç zeytinin efsanelere göre çeşitli hikayeleri de vardır. Bereketli topraklarımızın baş tacı zeytinin değerini bilmek gerekir. Nazım Hikmet’in dizelerinde değindiği gibi “Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile zeytin dikeceksin” diyor büyük usta…

Dayanıklılığı ile bildiğimiz zeytin diğer meyvelerden daha uzun ömürlüdür. Bu yüzden Romalılar zeytine yedi canlı bitki ismini vermişlerdir. Kışın yapraklarını dökmeyen zeytin, gövdesi çökse de kurusa da köklerinden çıkan sürgünlerle yeniden doğar, canlanır.

 

Zeytin Ağacının Özellikleri

 

Suyu sevmesine rağmen susuzluğa dayanıklı olan zeytin ağacı, killi ve kalkerli toprakları sever. Zeytin ağacının en sevdiği mevsimler ise yağışlı ilkbahar ve sonbaharı kuru bir yaz ve ılık geçen kış mevsimidir.  Ömrünün tamamladığında köklerinden yeni bir ağaç filizi veren zeytinin çeşitli türleri bulunmaktadır. Zeytin çeşitleri bölgelere göre dağılır.

 

Her gün alışverişte gördüğümüz, her gün yediğimiz, aslında basit gibi görünen zeytin derin hikayelerin başrolündedir. İlkbahar’da çiçek açan zeytin ağaçlarının bereketi sonbahar’daki hasatta tarım sektöründe hizmet verenlere bereketiyle yüz güldürür.

Kozmetik sektörünün de tüketicilerin severek kullandığı zeytinli ürünler kremden, şampuana, sabundan, losyonlara kadar çeşitlendiriliyor. Cilt bakımında rahatlıkla kullanılabilen ürünler, yaşlanmayı geciktirme özelliğiyle de biliniyor.

Cilt ve saç bakımında pahalı bakım ürünlerini gölgede bırakacak kadar mucizevi etkiler yaratan kozmetik ürünleri 7’den 70’e pek çok kişinin tercihleri arasındadır.

Hassas cilt tiplerine sahip kişiler ve bebeklerde zeytinyağlı ürünlerde dahil güvenle kullanılabilmektedir. Özellikle bu mucivezi bitkiden üretilen sabunlarda E vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Bu özelliği ile saç ve cilt bakımında oldukça faydalıdır. Banyo sırasında kullanılan zeytinyağlı şampuanlar saçlara olan etkisi ile banyo sonrası kullanılan vücut losyonları sayesinde doğal bir temizleyicidir.

Geçmişten günümüze çok fazla kullanılan zeytinyağlı sabunlar kuru ciltler için ideal bir nemlendiricidir. Cilt lekelerini tedavi etme yönüyle de ön plana çıkan zeytinyağlı sabunlar, akne oluşumunu da önlemektedir. Cildin yenilenmesini sağlayan sabunlar, kadınların korkulu rüyası selülitlerin giderilmesinde de yardımcı olur. Bu mucizevi bitkiden bu kadar bahsetmişken ürün önerisi yapmadan geçmeyelim istiyoruz. Harem’s Markasının öne çıkan ürünlerinden zeytinyağlı şampuan ve krem çeşitlerinin yanı sıra zeytinyağlı sabunu ve özellikle zeytin taneli sabunu ile dikkat çekiyor. Doğal zeytinyağı ve zeytin taneleri içeren sabun derinlemesine etkisiyle gün boyu yumuşak bir cilt etkisi bırakıyor.

https://www.haremsottoman.com/urun/zeytin-taneli-sabun/

 

https://www.haremsottoman.com/urun/zeytinyagli-krem/