KOLAJEN ARTIRICI BESİNLER

KOLAJEN ARTIRICI BESİNLER

23 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Son yıllarda üzerine çok fazla araştırma yapılan ve konuşulan kavram Kolajen. Cildimize olan etkisinden tutun eklem ağrısı yaşayanların gözdesi kolajen, tüm vücudumuz için olmazsa olmaz bir protein. Cildimizi gençleştiren hem de faydaları saymakla bitmeyen kolajen, eklemlerden ruh sağlığına, kalp damar hastalıklarından bağırsaklara kadar etki ediyor. Vücudun doğal protein kaynağı kolajen, güzellik ve sağlık endüstrisini etkisi altına aldı.

 

Vücudumuz kendi kolajenini kendi üretiyor. Ne var ki bizimle birlikte “yaş aldıkça” cilt de kolajen üretimini azaltıyor. Peki, çare nedir diye sorarsanız. Çaresi ek kolajen veya kolajen hammaddesi GAG (Glikozaminoglikanlar) kazanmak.

 

Kolajen zengini besinlere yüklenmeniz ilerleyen yaşlarda avantaj sağlayacaktır. Günlük hayatta tüketebileceğiniz kolajen içeren besinleri sizler için derledik.  Kolajenin doğal kaynakları arasında hayvansal besinler var. Özellikle de kolajen zengini kemikli etler. Sakatat grubu besinler. Mesela kelle paçalar, paça işkembe çorbaları. Tavuğu veya kırmızı eti kemikleriyle birlikte tencerede kısık ateşte uzun süre haşlayarak pişirdiğinizde de o yemeğin içine daha çok kolajen ve GAG geçiyor.

*Balık da önemli bir kaynak. Bilhassa buğulanmış ya da fırında hazırlanmış balıklar. Ve tabii ki kıkırdağı ile yenebilen hamsi, istavrit gibi balık çeşitleri.

*Omega-3’ü ihmal etmeyin. Omega-3 zengini besinlerin hepsi güvenilir birer kolajen dostu

*Yumurta beyazı yiyin. Yumurtanın sarısı da kolajen dostu ancak yumurta beyazı kolajen üretimi bakımından daha önemli.

*Portakal mandalina, greyfurt yine tüketmeniz gereken besinlerden. Hepsinin kabuğunun alt kısmındaki beyaz bölüm şifa kaynıyor. Bu alan mükemmel bir hesperidin kaynağı.
Hesperidin ise çok güçlü bir iltihap baskılayıcı ve kolajen koruyucu.