KAKULE

KAKULE

23 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Yine uzak doğu mutfağının eşsiz bitkilerinden biri olan Kakule’yi yakından tanıyalım istedik. Zencefil ailesine ait olan Kakule, vitamin ve mineral takviyesi olarak tüketilirken insan sağlığına da önemli katkılar sağlıyor.

Hindistan, Malezya ve Nepal gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılan kakule, genellikle baharat, çay ve kahve olarak severek tüketiliyor. Keskin kokusu ve hoş bir aromasıyla bilinen kakule, içeriğindeki A ve C vitaminlerinin yanı sıra sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, fosfor ve magnezyum gibi maddeler barındırır.

Psikolojik durumlarda özellikle kaygı, depresyon, panik atak ve stres gibi rahatsızlıklar için gece yatmadan önce bir bardak kakule çayı tavsiye ediliyor.

Yüksek tansiyon riskini azaltan kakule, damar tıkanıklığını engelleyerek, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Aynı zamandan vücuttaki iltihapları temizleyen kakule, kas ve kemiklerdeki ödemin yaşanma ihtimalini azaltıyor. Diş çürümesi ve ağız kokusunu da engelleyen kakule, üst solunum yoluna bağlı oluşan boğaz iltihaplanmalarında da fayda sağlıyor.

Kandaki şekeri dengeleme özelliğiyle diyabet hastalarının da severek tükettiği kakule, bağışıklık güçlendirici yapısıyla kanser hücrelerini azaltıyor. Ülkemizde yetişmeyen bu mucizevi bitki, olgunlaştıktan sonra toplanıyor ve güneşte kurutuluyor. Kakule dünya genelinde vanilya ve safrandan sonra en değerli baharat olarak tanımlanıyor.

Son olarak sizlere keyifle içeceğiniz bir kakule çayı tarifi sunalım. Kaynamış bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kakule tozu atınız. Yaklaşık 10 dakika demlemeye bıraktığınız çayınızı süzdükten sonra bir çay kaşığı bal ekleyerek afiyetle içebilirsiniz.