ŞADOK

ŞADOK

7 Aralık 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Pomelo veya Şadok olarak bilinen ve Türkçe’de Ağaç Kavunu olarak adlandırılmış olan bu meyve aslında güney doğu asya kökenli bir meyvedir. Hindistan’da “çocukların futbol topu” olarak adlandırılmasından anlaşılacağı gibi iri bir meyvedir.

Boyutlarının büyüklüğüne rağmen ağaçta yetişmesiyle ilk kez gören herkesi şaşırtan, hem turunçgillere hem de kavuna benzeyen görüntüsü nedeniyle “ağaç kavunu” olarak anılan bu meyve, adını kendisiyle aynı isimli ağaçtan alıyor. Oldukça kalın kabuklu ve dev bir limona da benzetebileceğimiz ağaç kavunu, 1 kilodan 4,5 kiloya kadar değişen ağırlıklarda olabiliyor.

Dış kabuğu tıpkı limonunki gibi, hatta limondan çok daha pürüzlü, girintili çıkıntılı bir yapıda olan ağaç kavunu, olgunlaşır olgunlaşmaz ağırlığı nedeniyle ağaçtan yere düşüyor. Ağaç kavunu halk arasında şadok ve polemo olarak da biliniyor.

Ağaç kavunu ağacı ise geç meyve veren bir ağaç olduğundan, bir ağaç kavunu ağacını diktikten sonra meyvesini alabilmek için en az 3 yıl beklemek gerekiyor. Ama beklediğiniz her güne, aya, yıla fazlasıyla değiyor.