TESBİH KÜLTÜRÜ

TESBİH KÜLTÜRÜ

13 Kasım 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Tarihçesine bakıldığında binlerce yıl öncesine dayanan tesbih kültürü aslında bütün kültürlerde kendine ait bir yer mutlaka bulmuştur. Çünkü insan fıtratı gereği birşeye mutlaka inanmak zorunluluğu hisseder. Binlerce yıldır insanlar hayvan kemikleri, doğaltaş ve ahşap kaynaklı olarak kendi inanışlarına göre hazırladıkları tesbih modellerini kullanmıştır.

Bütün inançlarda dualarda,ibadetlerde ve sayıyı muhafaza etmek amaçlı kullanılan tesbihler her inançda kendine has olarak ipliğe dizilerek kullanılmıştır.Bizim inancımız olan islam inancında ise tesbih genel olarak 99 taneli olarak ALLAH,ın (celle celalühu) her ismi şerifine bir boncuk tanesi kullanılarak dizilmiş ve genel olarak zikirlerde 99’lu tesbihler kullanılmıştır ve kullanılmaya devam etmektedir.

 

Asıl maksadı zikir aleti olan tesbihler bazen stres atmak bazen şifa bulmak bazende oyalanmak amaçlı kullanılmaktadır.Bazı kültürlerde 41’li 66’lı ve değişik sayılarda dizilerek kullanılsa da Türkiyede genel olarak 33 ve 99’lu olarak kullanılmıştır.Dünya üzerinde en fazla farklı madeni kullanarak tesbih üreten ve kullanan Türkiye tesbih yapım ustalığındada 1.sırada yer almaktadır visit https://lavagabonddame.com.

 

 

Değerli ve yarı değerli olarak ülkemizde ençok kullanılan tesbih çeşitleri,Kehribar tesbihler,Kuka tesbihler,Hayvansal tesbihler,Oltu taşı tesbihler ve Doğal taş teşbihlerdir.