SİGARASIZ HAYAT

SİGARASIZ HAYAT

24 Nisan 2020 Kapalı Yazar: guvenuzman

Toplumda sigara içenler ve içmeyenler olarak ikiye ayrılıyoruz. Sigara içenler içmeyenleri anlayamıyor, sigara içmeyenler de içenleri anlayamıyor. Kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması başladığından bu yana belli miktarda para cezaları uygulanmaları söz konusu. Ancak gerek mekanlar gerekse sigara içenler bu uygulamadan oldukça şikayetçi. Sigara içen müşterilerin sıkıntıları mekanlara yansıyınca yasaklar da delinmeye başladı.

Yine otobüs durakları, vapur, araç içi sigara kullanımlarına para cezası uygulamalarına geçiliyor. Yüzlerce çeşit zararlı etken maddeyi barındıran sigaranın bir nefesinde bile tüm organlarımız zarar görüyor. Vücuda verdiği zararlardan dolayı yaşam kalitesini düşüren sigara, pek çok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Nefes alışverişindeki bozukluk, tat ve koku alma duygularında bozukluk, ciltte bozulmalar, erken yaşlanma, kanser, damar tıkanıklığı, diş sağlığında bıraktığı tahribatlar, koku alma duyusunun azalması, kısırlık ve göz hastalıkları gibi başlıca nedenlere sebep olmaktadır.

Sigaranın vermiş olduğu fiziksel rahatsızlıklar kullanıcıları olumsuz etkilerken, hastalıkları da beraberinde getiriyor. Aktif olarak sigara içenlerin dışında pasif içicilere de zarar veren sigara, hamile ve çocuklarda daha fazla etkili oluyor. Sigaranın vücuda zararları sayamayacağımız kadar çok. Sigara vücudu tümüyle etkisi altına almaktadır.

Zararları bilindiği halde bağımlılık yapan sigarayı bırakmak kişilerin kendi elinde. Güçlü bir iradeye sahipseniz etkisinden kurtulmanız mümkün ancak bahaneler bitmiyorsa durum giderek zorlaşıyor. Yaşınız kaç olursa olsun sigaradan kurtulmak mümkün, yeter ki isteyin. Hani derler ya “istemek başarmanın yarısıdır” diye. Tam olarak öyle sigaradan kurtulmak için öncelikle kendinizden emin olarak karar vermelisiniz. Kendiniz ve sevdikleriniz için. Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu sorunu çözmek için devletinde destekleri mevcut. Online ya da telefon destekli sigara bıraktırma merkezleri sigara bağımlılarına önemli destekler sağlıyor. Tütün ürünlerinde bulunan 4000’den fazla kimyasal maddenin en önemlisi nikotindir. Kamu spotları, yazılı ve görsel basındaki sigaranın zararlarına dair yapılan çalışmalar sonucunda geçtiğimiz yıl sigarasız hayat için geçtiğimiz yıl 900 bin kişi başvuru yaparak kendileri için önemli bir adım atmışlar. Tütünle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler 81 ilde 435 sigara bıraktırma merkeziyle hizmet sunuyor. 2010 yılından bu yana Sağlık Bakanlığının verilerine göre 27 milyon 162 bin 744 kişiye destek sağlandı. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ve geri ödeme kapsamında olmayan ilaçlar sigara bırakma polikliniklerinde hekimler tarafından uygun görülen hastalara ücretsiz temin ediliyor. Hayata yeniden temiz bir nefesle merhaba demek için zararın neresinden dönülse kardır. Sigarasız hayatla yaşamları değişenler kervanına sizde katılın. Emin olun sigarasız bir hayat mümkün.