Bıttım nedir? Bıttım sabunu ne işe yarar?

Bıttım nedir? Bıttım sabunu ne işe yarar?

15 Ağustos 2019 Kapalı Yazar: guvenuzman

Bıttım nedir sorusu birçok vatandaş tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Siirt iliyle özdeşleşmiş olan bıttım sabununun vücutta saç ve deri dökülmelerine karşı birçok faydası bulunuyor. Peki, bıttım nedir? Bıttım sabunu ne işe yarar? İşte kullanım şekli.

Bıttım sabunu, yabani fıstık (bıttım) yağı ve Menengiç yağından yapılan bir sabun çeşididir. Bu sabun, Egzama ve Mantar gibi cilt hastalıklarını iyileştiriyor.

Kepeği, deri dökülmelerini ve saç dökülmelerini önleyici faktöre sahip. Bıttım sabunu, bölgede ‘Botan sabunu‘ olarak bilinmektedir. Saçları besliyor ve yumuşak hale getiriyor. Saç dökülmesini önlüyor ve beyaz saçlara doğal güç vererek, siyahlaşmasına neden olmaktadır. Sabunun asıl vatanı, Mardin Botan bölgesidir. Bu bölge, Mardin’den Şırnak’ın Cizre ilçesine kadar yayılmaktadır. Siirt adı ile özdeşleşmiştir.

Bıttım, Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yetişen bir meyvedir. Bıttım sabunu yabani fıstık (bıttım) yani bilinen adıyla menengiç yağından elde edilir. Bıttım Siirt fıstığının aşılanmamış halidir Siirt’e özgü bir sabundur. Siirt halkı yıllardır bıttım sabununu kullanmaktadır. Bıttım sabunu saç için kullanıldığı gibi cilt içinde kullanılabilir. Bıttım sabununun bir diğer mucizesi antiseptik mikrop öldürücü özelliği olmasıdır. Her türlü deri hastalıklarına bıttım sabunu kullanılabilir.

Bıttım sabunu nasıl kullanılır?

Bıttım sabununu bol köpürttükten sonra saç diplerine masaj yaparak kullanın. Bıttım sabununu kullanırken yanında kimyasal bir ürün kullanılmaması gerekiyor. Bıttım sabununu düzenli kullanmaya mümkün olduğunca özen göstermede fayda var 1 gün bıttım sabunu kullanıp 2. gün şampuan kullanmayınız. Saçlarınızı her gün yıkamayın bıttım sabunuyla yıkadıktan sonra 2 gün yıkamayın çünkü saçlar bıttım yağıyla beslenirler. Ancak her gün yıkanmanız gerekiyorsa saçlarınızı bıttım sabunuyla yıkayın.

Bıttım sabununun faydaları

Bıttım sabunu saç dökülmesini tamamen durdurur bıttım sabunu kullanarak saçlarınızı geri kazanabilirsiniz. Bıttım sabunu kepek oluşumunu tamamen yok eder. Beyazlaşmış saçlar için kullanıldığında 7-8 ay içerisinde doğal güç vererek eski rengini alır. Saç derisindeki bakteriler tamamen yok eder. Saçı besleyerek yumuşak hale getirir. Antiseptik mikrop öldürücü özelliği sayesinde deri hastalıklarının çoğuna çok iyi gelir. Egzamaya, mantara, ergenlik sivilcelerine vücuttaki yara ve tahrişlere karşı etkilidir. Gözenekleri açar varisleri iyi derecede rahatlatır.

Bıttım sabunu saçlara canlı bir görünüm parlaklık hissi verir kuru saçları nemlendir. Bıttım sabunu vücuttaki kaşıntıya iyi gelir. Bıttım sabunu ham maddesi ve yapılışı, bıttım sabununun ham maddesi Siirt’e bıttım ağaçlarında yetişiyor ufak taneli fıstığın yabani hali yani Türkçesi menengiç meyvesinden yapılıyor

Yüzde yüz menengiç yağından imal edilmiştir. İnsan vücudunun temizliğinde birebir etkili olup insanları rahatlatan doğal ve hoş bir koku veren bir sabun çeşididir. Bıttım sabunu vücuttaki bakteri ve mantar oluşumlarını engeller. Saçı besler canlandırır ve sağlıklı uzamasını sağlar, bıttım sabunu İçeriğindeki menengiç yağı ile hoş ve ferah bir koku verir bıttım ilaç değildir doğaldır bıttım bir meyvedir.

Remodeling your home can be a fun and rewarding experience, but it’s important to plan ahead and stay organized. From choosing the right materials to hiring the right contractors, there are many decisions to make along the way. Check out https://www.webuyhouses-7.com/west-virginia/we-buy-homes-weirton-wv/ for helpful tips and advice.

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/bittim-nedir-bittim-sabunu-ne-ise-yarar-40946455